Οδηγός: Πώς υπολογίζονται τα μόρια για τις πανελλαδικές

Τελειώνει σήμερα στις 13.00 η αγωνία των 104.000 υποψηφίων των πανελλαδικών με την ανάρτηση των βαθμολογιών • Η προθεσμία για τα μηχανογραφικάΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στα λύκεια της χώρας θα αναρτηθούν σήμερα οι βαθμολογίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων βάζοντας τέλος στην αγωνία των 104.000 υποψηφίων. Η ανακοίνωση των στοιχείων για τις επιδόσεις στις εξετάσεις είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις τάσεις στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και εν πολλοίς θα διαμορφώσει καταλυτικά, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των υποψηφίων, πώς θα διακυμανθούν οι βάσεις. 

Το επόμενο βήμα, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων, είναι η επεξεργασία τους για την εξαγωγή των μορίων και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. προγραμματίζεται να ανακοινωθούν μετά τις 13.00 σε όλα τα λύκεια της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. 

Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. 

Μαθηματικοί τύποι

Παλιότερα η κλασική μέθοδος ήταν με χαρτί, μολύβι ή στιλό και κομπιουτεράκι. Τώρα υπάρχουν και ειδικά online προγράμματα που υπολογίζουν αυτόματα τα μόρια ανά πεδίο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μαθήματα κάθε πεδίου. 

1. Αναλυτικότερα, για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: 

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = Σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α, Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των δύο μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

2. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = Σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α, Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των δύο μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

3. Εάν ο υποψήφιος θέλει να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που απαιτεί ειδικό ή ειδικά μαθήματα και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο σύνολο μορίων θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από την εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή σε πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές, για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Για όσες σχολές ή και τμήματα απαιτείται η εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, τα μόριά τους υπολογίζονται με τον μέσο όρο των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. Εάν ο υποψήφιος εξεταστεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για σχολές ξένων Φιλολογιών, τμήματα Διεθνών Σχέσεων και Δημοσιογραφίας, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες. Για τις πρακτικές δοκιμασίες ο βαθμός εξάγεται από τον μέσο όρο των βαθμών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκιμασίες-αγωνίσματα όπου διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.

Η προθεσμία για τα μηχανογραφικά

Από την Πέμπτη 5/7/2018 και μετά όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, επιλέγοντας οριστικοποίηση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει τη Δευτέρα 16/7/2018 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Ρεπορτάζ

Αντώνης

Τριανταφύλλου

[email protected] 
Στα λύκεια της χώρας θα αναρτηθούν σήμερα οι βαθμολογίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων βάζοντας τέλος στην αγωνία των 104.000 υποψηφίων. Η ανακοίνωση των στοιχείων για τις επιδόσεις στις εξετάσεις είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις τάσεις στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και εν πολλοίς θα διαμορφώσει καταλυτικά, σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των υποψηφίων, πώς θα διακυμανθούν οι βάσεις. Το επόμενο βήμα, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων, είναι η επεξεργασία τους για την εξαγωγή των μορίων και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. προγραμματίζεται να ανακοινωθούν μετά τις 13.00 σε όλα τα λύκεια της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά στοιχεία του ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. 
Μαθηματικοί τύποιΠαλιότερα η κλασική μέθοδος ήταν με χαρτί, μολύβι ή στιλό και κομπιουτεράκι. Τώρα υπάρχουν και ειδικά online προγράμματα που υπολογίζουν αυτόματα τα μόρια ανά πεδίο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα τέσσερα μαθήματα κάθε πεδίου. 1. Αναλυτικότερα, για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = Σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α, Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των δύο μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.2. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = Σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των τεσσάρων πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α, Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των δύο μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.3. Εάν ο υποψήφιος θέλει να εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα που απαιτεί ειδικό ή ειδικά μαθήματα και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο σύνολο μορίων θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από την εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή σε πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές, για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.Για όσες σχολές ή και τμήματα απαιτείται η εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, τα μόριά τους υπολογίζονται με τον μέσο όρο των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. Εάν ο υποψήφιος εξεταστεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για σχολές ξένων Φιλολογιών, τμήματα Διεθνών Σχέσεων και Δημοσιογραφίας, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες. Για τις πρακτικές δοκιμασίες ο βαθμός εξάγεται από τον μέσο όρο των βαθμών που αντιστοιχούν στις τρεις δοκιμασίες-αγωνίσματα όπου διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος και ο οποίος εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα