Πολλά ερωτήματα από την απουσία του Καμμένου

Χωρίς τον ΥΕΘΑ το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Τσίπρας επιτέθηκε στον Μητσοτάκη με έμμεση αναφορά σε σχέδια αποστασίαςΗ περίεργη απουσία του Πάνου Καμμένου από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες στη Βουλή υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τα θέματα της οικονομίας πυροδότησε νέα σενάρια για τις μετέπειτα εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με φόντο τη συμφωνία για το Σκοπιανό. 

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας βρισκόταν στη Βουλή την ώρα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου επικαλούμενος για την απουσία του κρίσιμες συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες για θέματα της αρμοδιότητάς του. Επίσης έπρεπε να πάει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για την ορκωμοσία των σημαιοφόρων, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς εάν η αποχή του από το υπουργικό καλλιεργεί σενάρια ότι οι σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι καλές, ο ίδιος απάντησε ότι «αυτά τα σενάρια τα έχετε δημιουργήσει εσείς οι δημοσιογράφοι, πείτε ό,τι θέλετε».

«Ενημέρωσε»

Την ίδια στιγμή πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για ένα σημαντικό ραντεβού» και «ήταν σε επαφή». Η ομιλία όμως του κ. Καμμένου μία ημέρα πριν στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛ., με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματός του από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη μη παρουσία του στο υπουργικό συμβούλιο, προκάλεσε ερωτήματα.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο επανέλαβε τα περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια και επιτέθηκε σε όσους ήθελαν το «μίνι μνημόνιο» της προληπτικής γραμμής πίστωσης, εννοώντας πέραν της αντιπολίτευσης και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. «Αυτοί που απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα, τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρία της μνημονιακής εποπτείας» είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, τους διαψεύσαμε».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «λελογισμένη επέκταση» στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων με στόχο τη στήριξη των αδυνάμων και την τόνωση της ανάπτυξης, και ανέφερε χαρακτηριστικά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επανάληψη του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης, τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ύψους 700.000.000-750.000.000 ευρώ, τη στήριξη των επενδύσεων και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της κάνοντας έμμεση αναφορά στα σχέδια αποστασίας για τα οποία είπε ότι «αυτές οι επιλογές, με τις οποίες επιχειρεί ο Κ. Μητσοτάκης να υπονομεύσει την ομαλότητα, στην ουσία καταλήγουν να βλάπτουν το ίδιο το συμφέρον της χώρας». «Κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: να ασπαστεί τη γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που τον κρατάει όμηρο» είπε ο κ. Τσίπρας. Για το θέμα της ΠΓΔΜ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «έβγαλε οριστικά και αμετάκλητα τη μάσκα του φιλελεύθερου κεντροδεξιού μεταρρυθμιστή και αποφάσισε να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά στο εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού», ενώ για το Προσφυγικό κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι ακολουθεί τη γραμμή Ορμπαν και Κουρτς. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να μιλήσει για την απόφαση του τελευταίου να ανακοινώσει νόμο για την υποχρεωτική δωδεκάωρη εργασία. Οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ενημέρωσαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τη ρύθμιση χρέους και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από εδώ και στο εξής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας, κάλεσε τους υπουργούς να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει το ότι -όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ- ο κ. Καμμένος θα παραχωρήσει σήμερα στις 8.30 π.μ. (!) συνέντευξη Τύπου. Θέμα της, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα απαντήσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα