Ζητούν και τα ρέστα από τον Δωρόθεο για την Ευαγγελίστρια

«Ζόρια» στον δήμο Τήνου εν όψει της 15ης ΑυγούστουΟ Δήμος Τήνου, που φέρεται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι συναίνεσε στην απομάκρυνση του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και των άλλων μελών της διοίκησης του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο (ΠΙΙΕΤ), τους ζητά τώρα τα ρέστα, αξιώνοντας να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου εκλεγεί νέα διοίκηση, η οποία όμως θα αναλάβει μετά την 30ή Οκτωβρίου. 

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι το ίδρυμα εξαιρείται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και ότι ο μητροπολίτης, μετά την εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής, στις 15 Ιουλίου, δεν θα έχει δικαίωμα, αν και είναι πρόεδρός της, να ψηφίσει και αυτός για την επιλογή του αντιπροέδρου και του γενικού γραμματέα του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας. Δηλαδή η σχέση του μητροπολίτη με το ίδρυμα και τον ναό της Ευαγγελιστρίας παραμένει διακοσμητική στο θέμα αυτό.

Ο δήμαρχος της Τήνου Γιάννης Σιώτος με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «το ακέφαλο καθεστώς, στο οποίο επιχειρείται να περιπέσει το Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για την ομαλή του πορεία». Επιπλέον, επικαλούμενος γνωμοδότηση ιδιώτη δικηγόρου, που δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα, υποστηρίζει ότι τα αποχωρήσαντα μέλη της διοίκησης «οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών της υποθέσεων του ιδρύματος έως την 30ή Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοικούσα Επιτροπή».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αυτές οι κινήσεις του δήμου φανερώνουν τη δυσχερή θέση των τοπικών Αρχών στην Τήνο, καθώς, εν όψει του μεγάλου ρεύματος προσκυνητών με κορύφωση τον Δεκαπενταύγουστο, πρέπει να υπογραφούν οι προσλήψεις 52 εποχικών υπαλλήλων. Αυτό πρακτικά δεν μπορεί να γίνει εξαιτίας του ίδιου του νόμου που απομάκρυνε τη διοίκηση του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας. Πολλοί φοβούνται ότι χωρίς το εποχικό προσωπικό είναι πιθανό πρώτη φορά στα χρονικά να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, ακόμα και να μην μπορούν το ίδρυμα και ο ναός να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο προσκυνητών του Δεκαπενταύγουστου, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Στο μεταξύ, το ζήτημα της διαχειριστικής κρίσης έφτασε μέχρι τη Βουλή, καθώς ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Παιδείας.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα