Η ελληνορθόδοξη ψυχή των Μακεδόνων

Τα μηνύματα και ο αγώνας για την απόρριψη της απαράδεκτης συμφωνίας

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα

Προ ολίγων ημερών βρέθηκα στην κεντρική Μακεδονία με αφορμή τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου. Βρέθηκα ξανά με συγκίνηση στη γενέτειρά μου Θεσσαλονίκη, μίλησα με ανθρώπους σε πόλεις και χωριά, αισθάνθηκα την καρδιά των Μακεδόνων να πάλλεται δυνατά για τα εθνικά μας θέματα. 

Οι πάντες ασχολούνται με την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών. Συλλαλητήρια διοργανώνονται κάθε εβδομάδα σε πόλεις και κωμοπόλεις της Μακεδονίας μας με εντυπωσιακή συμμετοχή λαού. Εμαθα για το συλλαλητήριο της 28/6/2018 στην Αριδαία, όπου τον τόνο έδιναν οι πολλοί νέοι με τις ελληνικές σημαίες και τα πατριωτικά συνθήματά τους. Εμαθα για το μεγάλο πλήθος και πάθος που επικράτησαν στο συλλαλητήριο των Γιαννιτσών της 2/7/2018. Μαθαίνω με χαρά ότι στις 9/7/2018 ο κλήρος και ο λαός της Ημαθίας θα διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας στην ιστορική Βεργίνα. Ασχέτως κομματικών ή άλλων διαφορών, οι Μακεδόνες, οι πραγματικοί και όχι οι ψευδώνυμοι, αντιτίθενται στη συμφωνία Κοτζιά - Ντιμιτρόφ.

Οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι μοναχοί πρωτοστατούν. Η φωνή της Εκκλησίας ακούγεται ψύχραιμη, αγωνιστική και με ελληνορθόδοξο, τεκμηριωμένο λόγο. Εις πείσμα όλων εκείνων που επιδιώκουν να αποκόψουν την Ορθοδοξία από το έθνος, το ορθόδοξο ράσο δίνει τον τόνο στις πατριωτικές εκδηλώσεις των Μακεδόνων. Στην Αριδαία πρώτος ομιλητής ήταν ο ιερομόναχος Παΐσιος ο μαθηματικός, πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος. Στα Γιαννιτσά μίλησε με σοφία και παρρησία ο μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, για την εκδήλωση της Βεργίνας εργάζεται συντονισμένα η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Παρόμοιες μαζικές και δημοκρατικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν ή θα γίνουν σε πολλές πόλεις, με τους επισκόπους και τους ιερείς στην πρώτη γραμμή.

Βρέθηκα και στους Προμάχους Αριδαίας, ένα χωριό κοντά στα σύνορά μας με τα Σκόπια. Οι περίπου 1.000 κάτοικοι είναι εργατικοί, μαχητικοί και υπερήφανοι για τους αγώνες των προγόνων τους υπέρ των εθνικών δικαίων. Πολλοί από αυτούς είναι δίγλωσσοι, όπως ήταν ο Καπετάν Κώττας και πολλοί Μακεδονομάχοι. Μιλούν άριστα τα ελληνικά, αλλά στο σπίτι μιλούν με τους πιο ηλικιωμένους τα εντόπικα, ένα γλωσσικό ιδίωμα το οποίο περιλαμβάνει αρκετές σλαβικές λέξεις, λόγω των εμπορικών συναλλαγών με Σέρβους και Βουλγάρους επί Τουρκοκρατίας. Οι φιλικότατοι άνθρωποι μου εξήγησαν ότι διαφωνούν ριζικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι οι κυβερνώντες πρέπει να ακούσουν με προσοχή τα μηνύματα των απλών ανθρώπων της Μακεδονίας. Οι Πρόμαχοι Αριδαίας αποδεικνύουν ότι στη Μακεδονία η χρήση γλωσσικών ιδιωμάτων δεν συνδέεται με διαφορετική εθνική συνείδηση. Στον Μακεδονικό Αγώνα οι περισσότεροι σλαβόφωνοι - δίγλωσσοι αγωνίσθηκαν συνειδητά υπέρ του Ελληνισμού.

Από το ελληνορθόδοξο φρόνημα των Μακεδόνων ας αντλήσουμε δύναμη για να απορρίψουμε την κακή συμφωνία!

*Πολιτικός επιστήμων