«Γενέθλια» – φιάσκο για τον εξωδικαστικό!

Από τις 31.724 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση, πήραν το «OK» οι 40!Το πρώτο κεράκι του σβήνει σε λιγότερες από 30 ημέρες ο εξωδικαστικός μηχανισμός, το κλίμα όμως κάθε άλλο παρά γιορτινό είναι. Οι βαρύγδουπες κυβερνητικές εξαγγελίες για χρήση της ρύθμισης από 400.000 και πλέον επιχειρήσεις καταρρίφθηκαν στην πράξη.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα εργαλείο που περίμεναν πώς και πώς χιλιάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταφέρουν να επιβιώσουν, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του θεσμού χαρακτηρίζονται απογοητευτικά. Από τον περασμένο Αύγουστο, που άρχισε να λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, έως και τις 8 Ιουνίου περισσότερες από 31.724 επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πόσες εξ αυτών κατάφεραν να φθάσουν σε τελική ρύθμιση; Μόλις οι 40! Δηλαδή από τις αιτήσεις υπαγωγής που έχουν κατατεθεί τους τελευταίους 10 μήνες είχε επιτυχή κατάληξη το 0,1%. Οσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε έξι μήνες υπέβαλαν ενδιαφέρον 12.584 άτομα και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μόνο μία υπόθεση!

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στη λειτουργία της πλατφόρμας όσο στο πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν από πλευράς των αιτούντων. Κάτι, άλλωστε, που φαίνεται από την πρόσφατη κίνηση των αρμόδιων υπουργείων να περιορίσουν κατά 11 τα έγγραφα που οφείλουν να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί και ο όρος της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ χιλιάδες υποθέσεις που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία και εκκρεμούν ναι μεν δεν απορρίπτονται, αλλά καθυστερούν λόγω των μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρηματιών και των πιστωτών τους. Παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στηθεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λειτουργεί υποδειγματικά, η διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό αποδεικνύεται στην πράξη ιδιαίτερα χρονοβόρα, που μπορεί να φθάσει και τους 10 μήνες! Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η πορεία της ρύθμισης δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από το ξεκίνημα, ούτε με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα