Αδύνατη πια η αξιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ»!

Παραδοχή-σοκ από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, που άφησε αιχμές για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕπικρατείαςΕίναι αδύνατη πλέον η αξιοποίηση της “λίστας Λαγκάρντ”» παραδέχθηκε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, που δήλωσε ότι, πλέον, έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που προκύπτει από την ίδια τη λίστα μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών.

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επέρριψε την ευθύνη για το οριστικό τέλος της διερεύνησης ενδεχόμενων φορολογικών παραβάσεων στην περιβόητη λίστα στις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζοντας ότι αυτές ουσιαστικά κατέστησαν τους ελέγχους αδύνατους. Οπως είπε χαρακτηριστικά, από την ΑΑΔΕ ταυτοποιήθηκαν 1.727 ΑΦΜ έως και τον Μάρτιο του 2017, οπότε και ο οικονομικός εισαγγελέας έδινε συγκεκριμένες εντολές για ελέγχους. Τότε ήρθε στην Αρχή και το υπόλοιπο «πακέτο» της λίστας, δηλαδή άλλα 1.228 ΑΦΜ, για τα οποία όμως δεν είχε δοθεί εντολή ελέγχου.

Εμπόδιο

«Μετά τις δύο αυτές αποφάσεις του ΣτΕ, η αξιοποίηση της λίστας ως συμπληρωματικού στοιχείου κατέστη αδύνατη, εκτός από τις περιπτώσεις που προέκυπτε μεγάλη διαφορά στα φορολογικά έτη», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιλής. Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι αναφορικά με αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν μόλις 75. Για τις 71 από αυτές έχουν βγει εντολές, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης είναι οι τέσσερις. Επίσης, προανήγγειλε την καθιέρωση «πρωτοκόλλου» επισκέψεων στις εφορίες για να «δούμε ο κάθε πολίτης γιατί πήγε, πού πήγε, ποιον είδε».

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, και στο πλαίσιο των ερωτήσεων που του απηύθυνε, κρατώντας τη «δημοκρατία» ανά χείρας, επικαλέστηκε τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τα πάρτι της φοροδιαφυγής στο Nammos, αλλά και τις επιστροφές φόρου, που μάλλον αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός για όσους έχουν ακίνητα ή χρωστούν στην Εφορία.

Το μπαράζ αυτών των ερωτήσεων προκάλεσε ένα συγκρατημένο σχόλιο-αιχμή από την πλευρά του κ. Πιτσιλή, που σημείωσε ότι «βλέπω πως όλοι θέλουμε τα έσοδα, αλλά δεν θέλουμε τα μέτρα». «Η φοροδιαφυγή αλλάζει προφίλ. Τώρα τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα. Κι εμείς αγωνιούμε πώς θα εκσυγχρονίσουμε την υπηρεσία μας» είπε ο κ. Πιτσιλής.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κ. Νικολόπουλος, παρά τα «καυτά» ερωτήματα που έθεσε, δεν έλαβε ουδεμία απάντηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα