Μέγα σκάνδαλο με πυροσβεστικά ελικόπτερα!

Το πάρτι των προμηθειών για μίσθωση των εναέριων μέσων με την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ. Ο ρόλος του συμβούλου του υπουργείου Προστασίας του ΠολίτηΜέρος 1ο

Ερευνα:
Μαρία Παναγιώτου,
Ντίνας Ιωακειμίδου

Την περασμένη χρονιά ήταν τα Κύθηρα, ήταν ο Κάλαμος της Αττικής, η Ζάκυνθος, όπως και η ανατολική Μάνη οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές εξαιτίας των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Ηταν επίσης τα Βαλκάνια, με πρωτοφανείς για την περιοχή φωτιές, και η Πορτογαλία, που κατέληξε να μετρά δεκάδες νεκρούς. Τα δάση μας καθίστανται όλο και περισσότερο ευάλωτα στις καταστροφικές πυρκαγιές, γεγονός που μεταφράζεται σε ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές απώλειες. «Οι δασικές πυρκαγιές, ειδικά στις μεσογειακές χώρες, δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Ομως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αύξηση της καύσιμης ύλης, η κλιματική αλλαγή και η αλλαγή των χρήσεων γης εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο» υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες.

Δαπάνες
Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που έχει κυριαρχήσει τις τελευταίες δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη στηρίζεται στην καταστολή, ενώ στην Ελλάδα οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται στο 65% του συνολικού κόστους δασοπροστασίας. Η έμφαση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην καταστολή και όχι στην πρόληψη δεν συνεπάγεται μείωση των καταστροφών. Αντίθετα, προδιαγράφει αύξηση του κινδύνου για μεγαλύτερες πυρκαγιές, αλλά και πολλαπλασιασμό των κονδυλίων για τη δασοπροστασία.

Το 1998 λαμβάνεται η απόφαση για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική. Αυτό γίνεται, όπως επισημαίνουν στη «δημοκρατία» οι παροικούντες εν Ιερουσαλήμ εν μια νυκτί, με το Πυροσβεστικό Σώμα να αναλαμβάνει «εντελώς απροετοίμαστο» τις νέες αρμοδιότητες. Η επόμενη δεκαετία σφραγίζεται από ένα πάρτι που έχει στηθεί προμηθευτών και εταιριών για τη μίσθωση εναέριων μέσων και τη συντήρηση των ιδιόκτητων με καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις, δικαστικές παραγγελίες και δικογραφίες που καταλήγουν στον διασυρμό και στην απίστευτη ταλαιπωρία αξιωματικών και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος – ως είθισται αυτών που φέρουν τη μικρότερη ή και καμία απολύτως ευθύνη.

Σε αυτό το «εύφορο» κλίμα που έχει δημιουργηθεί λαμβάνεται η απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το 2012 για ακύρωση των ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών και για εκχώρηση της αρμοδιότητας στον οργανισμό Support and Procurement Agency (NSPA) που βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ (πρώην ΝΑΤΟ Maintenance and Supply Agency – NAMSA). O εν λόγω οργανισμός συγκροτείται από απόστρατους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ και δη της πολεμικής αεροπορίας, και αναλαμβάνει μαζικές προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού για τα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ανθρωποι του χώρου διευκρίνισαν στη «δημοκρατία» πως εντός του οργανισμού Γάλλοι, Αγγλοι και Γερμανοί αντιμάχονται για την επικράτηση των συμφερόντων τους. Η πρωτοτυπία της υπόθεσης, βέβαια, αφορά το γεγονός ότι κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε. δεν απευθύνεται στην NSPA για τη διενέργεια διαγωνισμών μίσθωσης και συντήρησης εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Και αυτό καθώς οι διαδικασίες είναι εξ ολοκλήρου αδιαφανείς, ο οργανισμός προκρίνει την εταιρία σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια και ο συμβαλλόμενος οφείλει, εφόσον πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές, να την αποδεχτεί.

Προδιαγραφές
Ως προς το τελευταίο, πάντως, περί τεχνικών προδιαγραφών, έχει καταγραφεί επιλογή εταιριών που ούτε καν πληρούσαν τα στοιχειώδη κριτήρια φερεγγυότητας. Και όχι μόνο αυτό: Η διαδικασία κατάρτισης συμβάσεων μέσω της NSPA δεν διέπεται από το ελληνικό δίκαιο ούτε προβλέπει διαδικασία άσκησης ένδικων μέσων ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων. Πώς διασφαλίζεται ότι οι εταιρίες στις οποίες απευθύνεται η NSPA εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον; «Δεν διασφαλίζεται» είναι η απάντηση, αφού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται όρος στον νατοϊκό οργανισμό που αφορά την «εξισορρόπηση της παραγωγής» για την ανάθεση των εργασιών ανά χώρα.
Με δυο λόγια, αν η NSPA κρίνει πως υπάρχει πρόβλημα ανεργίας και μειωμένης παραγωγής σε μια χώρα, θα επιλέξει την εταιρία που προέρχεται από αυτήν τη χώρα και όχι την οικονομικότερη προσφορά ή απλά θα επιλέξει αυτήν που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του οργανισμού…

Ο άνθρωπος παντός καιρού πίσω από τους διαγωνισμούς 

Από το 2012, όταν ενταχθήκαμε στις διαδικασίες της ΝSPA, έως και σήμερα ένας ισχυρός άνδρας βρίσκεται πίσω από τους διαγωνισμούς και τους κατευθύνει: ο Δημήτρης Πετρίδης, απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος μέχρι πέρυσι ήταν επικεφαλής του οργανισμού.
Είναι ο ίδιος ο κ. Πετρίδης που το 2012 στο ερώτημα του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «γιατί επιλέχθηκε η πτωχευμένη SKYLINE και όχι η εταιρία Scorpion που κατέθεσε οικονομικότερη προσφορά» απάντησε με ιταμό ύφος: «Διότι η NSPA ακολουθεί δικούς της κανόνες».

Χαρακτηριστικό τού πώς κατηύθυνε τα πράγματα ο κ. Πετρίδης είναι το έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία», στο οποίο στο όχι και τόσο μακρινό 2011 απευθύνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον τότε σύμβουλο του υπουργού κ. Ψωμά δίνοντας συγκεκριμένες εντολές για τον χειρισμό υπόθεσης που αφορά τη συντήρηση από την NSPA δύο Super Puma και την εμπλοκή που σημειώθηκε με την εταιρία ICSS, στην έδρα της οποίας στα Μέγαρα βρίσκονταν σταθμευμένα τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα του Ελληνικού Δημοσίου. «Γνωρίζω», σημειώνει, «πως έχετε ακολουθήσει τη νόμιμη οδό προσφεύγοντας στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση αυτή. Ομως εν προκειμένω χρειαζόμαστε μια βιώσιμη και πρακτική λύση που θα μας επιτρέψει να αρχίσουμε την εργασία. Επομένως η σύστασή μου είναι η ακόλουθη…»

Εν ολίγοις, ο κ. Πετρίδης καταλαβαίνουμε πως προτείνει την παράκαμψη της νόμιμης οδού προκειμένου να μετακινηθούν τα ελικόπτερα σε μία άλλη εταιρία, που, όπως μαθαίνουμε, ήταν η Aeroservices. Παρακάτω, μάλιστα, ζητεί από τον κ. Ψωμά να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να επικρατήσει η λύση που ο ίδιος προτείνει και να παρακαμφθεί ο στρατηγός Παπαδογιαννάκης, αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο οποίος εκείνη την περίοδο χειριζόταν την υπόθεση.

Κάπως έτσι, ωραία και παστρικά, φαίνεται πως γίνονται οι δουλειές μέσω της NSPA, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο απευθύνθηκε… για διαφάνεια. Πού βρίσκεται σήμερα ο κ. Πετρίδης; Είναι άμισθος σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να τον εκπροσωπήσει και σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα