«Βουτιά» της τουρκικής λίρας λόγω του γαμπρού!

Η τοποθέτηση του διεφθαρμένου Αλμπαϊράκ στο υπ. Οικονομικών έφερε νευρική κρίσηΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Εντονη νευρικότητα στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε χθες η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διορίσει τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ηδη από τα ξημερώματα της Τρίτης η -πολύπαθη- τουρκική λίρα άρχισε ξανά την… κατρακύλα, καθώς απώλεσε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ οι πρώτες επιπτώσεις στο τουρκικό νόμισμα είχαν καταγραφεί και νωρίτερα, όταν έγινε και επίσημα γνωστό, μέσω προεδρικού διατάγματος, ότι ο «σουλτάνος» έχει πια το προνόμιο να διορίζει -χωρίς άλλον έλεγχο- τόσο τους αναπληρωτές διοικητές όσο και τον ίδιο τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας!

Την ίδια ώρα η Τουρκία έμπαινε ξανά στο στόχαστρο και των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ο Standard & Poor’s, που ήδη παρακολουθεί την Αγκυρα, προειδοποιούσε ότι η απόφαση Ερντογάν να διορίσει υπουργό Οικονομιών τον γαμπρό του καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εξουσία στη χώρα γίνεται πια ολοένα και πιο συγκεντρωτική. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι ο S&P κατατάσσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα «BB-», χαμηλότερα από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους -Moody’s και Fitch-, μπορεί να συμπεράνει πόσο εκτεθειμένη είναι η τουρκική οικονομία στα μάτια των αγορών.

Είναι γεγονός ότι ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα του, ενώ και ο ίδιος βγαίνει στο πολιτικό προσκήνιο υπό τη σκιά υποθέσεων που έχουν δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας, αλλά έχουν έντονο άρωμα σκανδάλου. υποθέσεις, όπως η μεταφορά χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό στην Τουρκία -χωρίς ο… προεδρικός γαμπρός να πληρώσει φόρους- και το λαθρεμπόριο πετρελαίου με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στα συροτουρκικά σύνορα.

Ως πρόσωπο της «απολύτου εμπιστοσύνης» του «σουλτάνου» θεωρείται βέβαια και ο διάδοχος του Χουλουσί Ακάρ, που διορίστηκε νέος υπουργός Αμυνας. Ο λόγος για τον φρέσκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, τον στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, που με την προεδρική υπογραφή αναβαθμίστηκε, αφήνοντας στη θέση του, πίσω στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, τον -επίσης- στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα