Ο «σουλτάνος» Ερντογάν θα είναι πιο επιθετικός

Απαιτούνται αμυντική εγρήγορση και ανύψωση του φρονήματοςΑπό τον
Κωνσταντίνο Χολέβα 

Είναι καιρός πλέον να παύσουν ορισμένοι συμπατριώτες μας να είναι αφελείς όταν μελετούν τη συμπεριφορά των Τούρκων. Ακούγαμε και διαβάζαμε επί μήνες ότι οι απειλές του Ερντογάν είναι απλώς πυροτεχνήματα για προεκλογικούς λόγους. Τα γεγονότα δείχνουν το τελείως αντίθετο.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανεξελέγη άνετα στο ενισχυμένο προεδρικό αξίωμα, καταργώντας μάλιστα τη θέση του πρωθυπουργού. Στη Βουλή ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, αλλά με τη συνεργασία του ακραίου εθνικιστικού κόμματος, δηλαδή του ΜΗΡ του Μπαχτσελί. Και είδαμε αμέσως τα πρώτα μηνύματά του προς τον Ελληνισμό.

Για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως στην Αδριανούπολη, έβαλε εκπρόσωπό του να μας πει ότι θα έχουν δίκαιη δίκη μόνον αν του παραδώσει η Ελλάς τους οκτώ Τούρκους φυγάδες, τους οποίους εκείνος αποκαλεί πραξικοπηματίες.

Στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται φέτος να παραχωρηθεί άδεια στους ορθοδόξους να λειτουργήσουν τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά. Οι διαθέσεις του για καταπίεση των χριστιανών και για προβολή των ισλαμικών ριζών του φάνηκαν ήδη από τη νεοοθωμανική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε στις 29 Μαΐου. Εκεί είδαμε την αναπαράσταση της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως με μια εικόνα της Παναγίας να βυθίζεται μαζί με τα τείχη της Βασιλεύουσας σε κακόγουστο φιλμάκι νεοσουλτανικού περιεχομένου.

Στο Κυπριακό η επίσκεψή του στα Κατεχόμενα έδωσε τον τόνο. Μόλις ορκίστηκε πρόεδρος, ο Ερντογάν επισκέφτηκε το κατεχόμενο από τον Αττίλα τμήμα του ελληνικού έθνους και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εξίσου σημαντικοί όσο και οι πολίτες της Τουρκίας. Ουσιαστικά, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θεωρία του μέντορά του και πρώην πρωθυπουργού του Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι δηλαδή «και αν ακόμη δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στο νησί, η Τουρκία θα έπρεπε να είχε εισβάλει».

Κι όμως υπήρξαν Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι πίστευαν και δήλωναν ότι μετά τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος θα αισθανθεί λιγότερο ανασφαλής και θα φανεί γενναιόδωρος προς τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς μας. Μήπως πρέπει όλοι αυτοί οι οπαδοί της ελληνοτουρκικής προσέγγισης να ξαναδιαβάσουν το «Στρατηγικό βάθος», το οποίο συνέγραψε ο Νταβούτογλου και εφαρμόζει ο Ερντογάν; Μήπως πρέπει να προσέξουμε τη σημασία που δίνει ο Ερντογάν στα ενεργειακά γεωπολιτικά δρώμενα; Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από την κατεχόμενη Κύπρο, μόλις ορκίστηκε, επισκέφτηκε και το Αζερμπαϊτζάν, μια μεγάλη κοιτίδα ενεργειακών πόρων.

Οταν υποχωρούμε απέναντι σε πολύ μικρότερα κράτη, όπως τα Σκόπια, η Τουρκία μάς θεωρεί υποχωρητικούς και αποθρασύνεται. Απαιτούνται αμυντική εγρήγορση και ανύψωση του εθνικού φρονήματος. Τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία αποδεικνύουν ότι ο λαός μας δεν εγκρίνει τις πάσης φύσεως υποχωρήσεις.

*Πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα