Η τρόικα «τραβάει την πρίζα» στην ήδη επιβαρυμένη Υγεία με τις περικοπές του 1,2 δισ.

Σύγχυση, αναστάτωση και προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους πολίτες αλλά και στον ιατρικό κόσμο οι επιπλέον περικοπές στην Υγεία για το 2013 που ζητάει η τρόικα. Το νέο «νυστέρι» αναμένεται να μπει μ' ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει δραματικές περικοπές, με στόχο την εξασφάλιση 1,2 δισ. Ανάμεσα στα μέτρα που μελετώνται, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι η μείωση των δαπανών για τα φάρμακα κατά 800.000.000 ευρώ, ώστε από τα 2,88 δισ. που είναι φέτος να πέσει στα 2,1 δισ. τον επόμενο χρόνο.

 

Για να το πετύχουν αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα, νοσήλια αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για το θέμα αυτό μάλιστα εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών, κοινωνικών και υγειονομικών κριτηρίων.

 

Το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, αυξάνει την ανασφάλεια των πολιτών, όπως επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

 

«Οι περικοπές στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να φτάσουν στα περίπου 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, άρα το κονδύλι θα πρέπει να μειωθεί κατά 800.000.000 ευρώ μέσα στο 2013. Δυστυχώς από το υπουργείο Υγείας δεν έχουμε προς το παρόν καμιά επίσημη ενημέρωση, με συνέπεια οι πολίτες να τρομοκρατούνται με όσα ακούγονται».

 

Ενδεικτική είναι η εξέλιξη του «κουρέματος» των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία την τελευταία τετραετία. Συγκεκριμένα, το 2009 ήταν 2,9 δισ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε σε 2,6 δισ., το 2011 κατέβηκε σε 2,4 δισ. και το 2012 έπεσε στα 2,2 δισ. ευρώ. «Μειώνονται δηλαδή οι λειτουργικές δαπάνες με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,8%, που σημαίνει ότι στο τέλος του 2013 θα πέσουν κοντά στα 2 δισ. ευρώ και το 2014 θα πέσουν στα 1,83 δισ. ευρώ» εξηγεί ο κ. Βαρνάβας.

 

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης είναι να μειωθεί η τιμή των γενοσήμων από 80% που είναι σήμερα σε σχέση με τα πρωτότυπα σε 40%, όπως είναι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών η περικοπή πάνω από 2 δισ. στην Υγεία θα σημαίνει μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε ανθρωπιστική κρίση για τη χώρα μας.

 

 

Ρίτα Μελά

Ετικέτες: