Μπαίνουν πιο αυστηροί όροι στις εισπρακτικές

Ποιες οι αλλαγές στα δικηγορικά γραφείαΑλλαγές στον νόμο για τις εισπρακτικές εταιρίες δρομολογεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Στόχος είναι η αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας τους αλλά και ο καλύτερος έλεγχος των δικηγορικών γραφείων που δραστηριοποιούνται συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα στην ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Μία από τις κυοφορούμενες αλλαγές θα αφορά τη συχνότητα των τηλεφωνικών κλήσεων από τις εισπρακτικές εταιρίες. Οι τελευταίες θα έχουν δικαίωμα να καλούν τον οφειλέτη μόνο μία φορά την εβδομάδα. Συνολικά με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται να θεσπιστεί ένα όριο στην καταχρηστική συμπεριφορά των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιριών.

Ταυτόχρονα εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η ευθύνη των εντολέων τους (δανειστές) για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι εντολοδόχοι τους (δικηγόροι ή δικηγορικές εταιρίες).

Οι διατάξεις

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή στα μέσα του φθινοπώρου, βάσει του πορίσματος στο οποίο θα καταλήξει η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης που θ’ ακολουθήσει. Το πρόβλημα με τις εισπρακτικές αποτυπώνεται και στον μεγάλο αριθμό καταγγελιών που υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το 2017 διατυπώθηκαν 652 καταγγελίες για εταιρίες ενημέρωσης δανειοληπτών, οι 255 εκ των οποίων αφορούσαν δικηγορικά γραφεία. Οι τελευταίες διαβιβάστηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κατάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες που ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας των δικηγόρων, καθώς η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτές τις περιπτώσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα