Ιράν, Ιντλίμπ και S-400

Ορισμένες αξιοπρόσεκτες κινήσεις  που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και εντάσσονται σε ένα μεγάλο αλισβερίσι που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2015Από τον
Σάββα Καλεντερίδη

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται ορισμένες αξιοπρόσεκτες κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ αποσύρονται από διάφορες σουνιτικές περιοχές του Ιράκ που είχαν καταλάβει από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής Χάσντι Σάμπι, που εξοπλίστηκε και εκπαιδεύτηκε από τους Ιρανούς, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TOTAL ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το Ιράν. Επίσης, ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως η British Airways, η Joonun Paris, θυγατρική της Air France, και η ολλανδική KLM, ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις από και προς το Ιράν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί δε ότι από τις αρχές Αυγούστου οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, με την Τεχεράνη να καταγγέλλει την Ουάσινγκτον για σχέδια ανατροπής του καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στο twitter ότι η νεοϊδρυθείσα στους κόλπους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ομάδα Δράσης για το Ιράν αποσκοπεί στην ανατροπή των ιρανικών Αρχών, αλλά δεν θα το καταφέρει. Αυτή η δήλωση του Ιρανού ΥΠΕΞ έρχεται μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να διορίσει τον υψηλόβαθμο πολιτικό σύμβουλο Μπράιαν Χουκ ειδικό απεσταλμένο για το Ιράν και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για το Ιράν, η οποία θα συντονίζει την εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την άσκηση πιέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα, ο Ζαρίφ έγραψε: «Πριν από 65 χρόνια οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη δημοφιλή κυβέρνηση του Μοσαντέκ, αποκαθιστώντας τη δικτατορία και υποδουλώνοντας τους Ιρανούς για τα επόμενα 25 χρόνια. Τώρα μια “Ομάδα Δράσης” ονειρεύεται να κάνει το ίδιο μέσω των πιέσεων, της παραπληροφόρησης και της δημαγωγίας. Ποτέ ξανά».

Την ώρα που το Ιράν δέχεται πιέσεις και σε κάποιον βαθμό δείχνει να υποχωρεί, όπως γίνεται στο Ιράκ, με την αποχώρηση της Χάσντι Σάμπι από περιοχές που κατείχε, ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία μεταφέρονται στα εξωτερικά όρια της περιφέρειας Ιντλίμπ μαζί με σχηματισμούς του στρατού της Συρίας, στο πλαίσιο προετοιμασιών που γίνονται για την έναρξη της επιχείρησης ανακατάληψης της περιφέρειας Ιντλίμπ από τον στρατό της Συρίας.

Ομως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν δέχεται επ’ ουδενί η Αγκυρα, γι’ αυτό και τα σούρτα φέρτα στη Μόσχα, με δεδομένο ότι μια τέτοια επιχείρηση είναι αδύνατο να γίνει χωρίς την έγκριση και την αεροπορική υποστήριξη της Ρωσίας.

Ενώ, λοιπόν, είχαν επισκεφτεί τη Μόσχα μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 17 Αυγούστου, ακριβώς μία εβδομάδα μετά, Παρασκευή 24 Αυγούστου, αναχώρησαν και πάλι από την Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και ο διοικητής της ΜΙΤ Χικμέτ Φιντάν για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Στην προηγούμενη επίσκεψη οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, με τον οποίον αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα στη Μόσχα. Το κύριο θέμα των συνομιλιών είναι ο έλεγχος της περιοχής Ιντλίμπ από τη Συρία και ο ρόλος της Τουρκίας την επόμενη μέρα στη Συρία.

Σημειώνεται ότι στη Μόσχα βρίσκεται και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά τη συνάντηση οι δύο αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις. Ο μεν Τσαβούσογλου εξέφρασε την κάθετη αντίθεση της Τουρκίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, δηλώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλο μέρος από τους 3.000.000 κατοίκους της περιοχής να φύγουν για την Τουρκία ως πρόσφυγες.

Ο Λαβρόφ, με τη σειρά του, είπε ότι στην περιφέρεια Ιντλίμπ υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες, οι οποίοι συνιστούν απειλή για τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι από εκεί κάνουν επιθέσεις εναντίον της αεροπορικής βάσης της Ρωσίας, στην περιοχή Χμεΐν της Λαττάκειας.
Πάντως, και οι δύο υπουργοί δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών και τα γενικά επιτελεία συνεργάζονται για να βρεθεί λύση στα προβλήματα.

Επειδή τα πάντα εντάσσονται σε ένα μεγάλο αλισβερίσι που είναι σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2015, να σημειώσουμε ότι ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να άρει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι οι Ρώσοι που θα επισκεφτούν την Τουρκία το 2018 θα ξεπεράσουν τα 5.000.000, ενώ -μεσούσης της αμερικανοτουρκικής κρίσης- είχαμε και την ανακοίνωση ότι το 2019 η Ρωσία θα παραδώσει στην Τουρκία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ναι, οι εξελίξεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, το αλισβερίσι Αγκυρας – Μόσχας (μέσα και το Ιντλίμπ) και ο κλοιός που φαίνεται να περισφίγγει το Ιράν είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας και αξίζουν την προσοχή μας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα