Πρεμούρα Γαβρόγλου στην ανακοίνωση των βάσεων

Τι κρύβει ο αιφνιδιασμός του υπουργείου Παιδείας, που για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία αργά το απόγευμαΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Επικοινωνιακή μεθόδευση εν όψει κυβερνητικού ανασχηματισμού μπορεί να κρύβει η -θεωρητικά αψυχολόγητη- απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει τις βάσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αργά χθες το απόγευμα. Η ευθύνη βαραίνει εξίσου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εξετάσεων. Τυπικά το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα ανά πάσα ώρα, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, εφόσον οι υποψήφιοι μπορούν να ελέγξουν σε πραγματικό χρόνο πού πέτυχαν με τους προσωπικούς κωδικούς τους. Παραδοσιακά όμως τα στοιχεία των βάσεων δίνονται στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα.

Το γεγονός ότι αποφασίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τον Κώστα Γαβρόγλου και τον Γιώργο Αγγελόπουλο, έπειτα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξετάσεων, να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αργά το απόγευμα γεννά μια σειρά ερωτημάτων.

Για ποιον λόγο η Γενική Διεύθυνση Εξετάσεων πρότεινε την ανακοίνωση των στοιχείων αργά το απόγευμα; Για ποιον λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε αυτή την εισήγηση; Μήπως υπήρξε διαρροή βαθμολογικών δεδομένων και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε άρον άρον να ανακοινωθούν χθες τα αποτελέσματα; Είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους ότι μια σωστή πηγή που έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων των στοιχείων των βάσεων μπορεί να ενημερώσει νωρίτερα τον υποψήφιο αν εισήχθη και σε ποια σχολή.

Οι κακές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων σε Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και Νεοελληνική Γλώσσα και οι καλύτερες σε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν μερικοί από τους συντελεστές που οδήγησαν στη διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η κατάργηση του ξεχωριστού επιστημονικού πεδίου για τις Παιδαγωγικές Σχολές και η προνομιακή επιλογή τους από υποψηφίους του πεδίου των Ανθρωπιστικών Επιστημών που είχαν φέτος καλύτερες επιδόσεις αύξησε τη δημοφιλία αυτών των σχολών και οδήγησε τις βάσεις τους σε ανοδική πορεία.
Από φέτος μπήκε τέλος στην ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων. Οι μαθητές είδαν τις βαθμολογίες τους στα λύκεια μόνο με τους κωδικούς τους, καθώς οι διευθυντές των λυκείων, λόγω του νέου κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων, υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν ό,τι αναφέρει ο νόμος.

Το Δυτ. Αττικής

Πρεμιέρα είχε φέτος στους πίνακες των βάσεων το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με τα 26 τμήματά του, που αντικατέστησαν τα καταργηθέντα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Το τμήμα με την υψηλότερη βάση είναι αυτό της Φυσικοθεραπείας με 17.023 μόρια, ενώ το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων με βάση 7.575 μόρια είναι αυτό με τη χαμηλότερη βάση. Η σύγκριση μεταξύ των παλιών τμημάτων των δύο τεχνολογικών ιδρυμάτων που συγχωνεύθηκαν με τα νέα τμήματα δεν είναι εύκολη, καθώς σε αρκετά τμήματα, όπως αυτό των Βιοϊατρικών Επιστημών, συνενώθηκαν αρκετά ετερόκλητα επιστημονικά αντικείμενα και τεχνικές δεξιότητες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα