Ακόμη πέντε νεκροί από τον φονικό ιό

Αυξήθηκαν τα θύματα των κουνουπιών μέσα σε επτά μέρες – Συντονισμό για τους ψεκασμούς ζητά ο γ.γ. Δημ. ΥγείαςΡεπορτάζ 
Ρίτα Μελά

Αλλοι πέντε νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό της μακάβριας λίστας σε 16, από 11 που ήταν πριν από επτά ημέρες.

Η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων (έφτασαν τα 133 τα περιστατικά των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό) έχει σημάνει τον συναγερμό στον Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), γι’ αυτό προχθές είχε ακόμη μία έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα συζητήθηκαν και προτάθηκαν από τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μπασκόζος επισήμανε τη σκοπιμότητα βελτίωσης των υφιστάμενων διαδικασιών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία όσον αφορά την ταχεία διεκπεραίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών, με στόχο την έγκαιρη έναρξή τους, τη διάκριση των ρόλων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρειες και δήμοι), ώστε να αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους, και την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης και αγωγής υγείας, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υπάρχοντος σχεδίου δράσης, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσει μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Είμαστε στην κορύφωση 

Η υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (κουνούπια) Δανάη Περβανίδου δήλωσε χθες: «Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου». Η κυρία  Περβανίδου και συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα