Τιτίβισμα «σκότωσε» Γαβρά, Ζορμπά

Μακάβρια φάρσα Ιταλού δημοσιογράφου με θύματα τον σκηνοθέτη, την υπ. Πολιτισμού και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών ΜΜΕΘύμα ενός «μετρ» των ψεύτικων ειδήσεων έπεσε η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία χρεώθηκε τη μακάβρια «είδηση» περί δήθεν θανάτου του γνωστού Ελληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Πίσω από την κακόγουστη φάρσα βρίσκεται ο Ιταλός δημοσιογράφος Τommaso Debenedetti, ο οποίος δημιούργησε πλαστό λογαριασμό στο twitter με τη φωτογραφία και τα στοιχεία της κυρίας Ζορμπά. 

Ηταν λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι, όταν τα ελληνικά sites αναμετέδωσαν μια υποτιθέμενη δήλωση της νέας υπουργού Πολιτισμού για τον «θάνατο» του Κώστα Γαβρά, την οποία φέρεται ότι είχε κάνει στο twitter της: «Επείγον. Μόλις ενημερώθηκα από το Παρίσι την είδηση του θανάτου του Ελληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά. Οι επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο» ανέφερε το υποτιθέμενο tweet της υπουργού, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο των διαδικτυακών μέσων να ανακοινώνει το δυσάρεστο νέο…

Χρειάστηκε να επέμβει η ίδια η υπουργός τόσο μέσω twitter όσο και μέσα από την ΕΡΤ, για να αποδώσει την είδηση σε κακόγουστη φάρσα. «Δεν ήταν δική μου η ανάρτηση, δεν ήταν δικός μου ο λογαριασμός στον οποίο χρησιμοποιήθηκε το όνομά μου» δήλωσε αργότερα η νέα υπουργός Πολιτισμού. Η κυρία Ζορμπά διεμήνυσε επίσης ότι έχει καταφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Δυστυχώς οι επιθέσεις με fake news δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο… Ηταν μια κακόβουλη και μακάβρια επίθεση» είπε η υπουργός. 

Από την ΕΡΤ και την εκπομπή «Δεύτερη ματιά» με τον Μανώλη Κοττάκη και την Κατερίνα Ακριβοπούλου επικοινώνησαν και με τον Κώστα Γαβρά. «Μου τηλεφώνησε μια δημοσιογράφος και μου είπε ότι πέθανα. Είναι περίεργα πράγματα αυτά, κάποια κακά νέα που γίνονται ως αστεία από κάποιους, μέχρι να διερευνηθούν, γίνονται πιστευτά από την κοινή γνώμη. Πέρασα τους τελευταίους δύο μήνες στην Ελλάδα σαν τουρίστας» είπε χαριτολογώντας και έκλεισε λέγοντας: «Είμαι πάρα πολύ καλά, σας διαβεβαιώνω».

O Debenedetti φέρεται ότι έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο twitter από τον Φεβρουάριο του 2018, στον οποίο αλλάζει το username ανάλογα με το «θύμα» που επιλέγει κάθε φορά. Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με fake ειδήσεις, προκαλώντας πανικό στο διαδίκτυο.

Εχει κοροϊδέψει παγκόσμια ΜΜΕ

Ο εν λόγω δημοσιογράφος έχει καταφέρει να κοροϊδέψει ΜΜΕ διεθνούς κύρους, όπως οι «New York Times», ο «Guardian» και η «USA Today». Ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του στον «Guardian» είχε υποστηρίξει ότι με τη δράση του προσπαθεί να δείξει πόσο αναξιόπιστα είναι τα social media ως πηγή ειδήσεων. «Τα social media είναι η πιο δύσκολα επαληθεύσιμη πηγή ενημέρωσης στον κόσμο, αλλά τα ΜΜΕ την εμπιστεύονται, λόγω της ανάγκης τους για ταχύτατη πληροφόρηση» έχει πει. Τα προηγούμενα χρόνια είχε «πεθάνει» τους Πάπα Βενέδικτο XVI, Φιντέλ Κάστρο, τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και πολλούς άλλους. Επιπλέον έχει δημοσιεύσει πολλές ψεύτικες συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων του Δαλάι Λάμα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί κανείς δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει τη δράση του.

Επισκιάστηκε και η παράδοση – παραλαβή

Η κακόγουστη φάρσα που σκάρωσε ο Ιταλός δημοσιογράφος στη Μυρσίνη Ζορμπά έβαλε σε δεύτερη μοίρα τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατά την ανάληψη των καινούργιων καθηκόντων της η νέα υπουργός, που διαδέχεται τη Λυδία Κονιόρδου, ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξή της είναι ο εκδημοκρατισμός της πρόσβασης στα πολιτισμικά αγαθά από τους πολίτες.

«Ο πολιτισμός έχει ξεπεράσει πια την παλιά αντίληψη να θεωρείται πλέον προνόμιο, κι έχει γίνει δικαίωμα των πολιτών. Οι ανισότητες πρόσβασης στα αγαθά του πολιτισμού και οι διακρίσεις δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας» ανέφερε η Μυρσίνη Ζορμπά και συνέχισε: «Η κρίση απέδειξε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι επίμονοι, αμετανόητοι, ευφάνταστοι, ανθεκτικοί. Τώρα η μεγάλη πρόσκληση είναι να δούμε ποιες αλλαγές έφερε η κρίση στους πολιτισμικούς θεσμούς και στην κουλτούρα που μοιραζόμαστε, και να κοιτάξουμε μπροστά, στο όραμα της επόμενης ημέρας, της επόμενης περιόδου».

Από την πλευρά της η Λυδία Κονιόρδου, αφού έκανε έναν μακροσκελή απολογισμό πεπραγμένων των δυόμισι χρόνων θητείας της, ευχαρίστησε από καρδιάς τους εργαζομένους του υπουργείου για τη συνεργασία τους και δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει να υπηρετεί τον πολιτισμό, απ’ όπου κι αν βρίσκεται. Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωνε ότι «ο τομέας του πολιτισμού κερδίζει έδαφος και γίνεται βασική συνιστώσα της πολυπόθητης ανάπτυξης» με τους 275 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα