Ο Ντιμιτρόφ και οι Ελληνες Μακεδόνες

Τα τεχνητά έθνη είναι κατασκεύασμα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι Μακεδόνας και ότι στη χώρα του κατοικούν Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Και μόνο αυτή η δήλωση μας δείχνει πόσο επικίνδυνη και επιζήμια είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Αν -ο μη γένοιτο- κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο, χαρίζουμε στα Σκόπια την ταυτότητά μας. Αποκοπτόμαστε από την Ιστορία μας.

Αν ο Ντιμιτρόφ είναι Μακεδόνας, τότε εγώ που γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και οι παππούδες μου, που αγωνίστηκαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τι είμαστε; Αυτό το ερώτημα δεν εκφράζει μόνο την προσωπική μου αγωνία, αλλά και την αγωνία 2.500.000 κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας και εκατοντάδων χιλιάδων Μακεδόνων που ζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση χαρίζει την εθνότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα σε 1.000.000 Σκοπιανούς (οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας δηλώνουν Βούλγαροι, Αλβανοί, Τούρκοι, Ελληνες κ.λπ.) και τη στερεί από 3.000.000 Ελληνες. Τα Σκόπια θα είναι κράτος με το όνομα Μακεδονία (ο όρος «Βόρεια» συντόμως θα εκπέσει και θα ξεχαστεί) και θα ακούγεται διεθνώς, ενώ η ελληνική Μακεδονία θα είναι απλώς μια εσωτερική περιφέρεια της Ελλάδας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του προ ολίγων μηνών υπήρξε πιο σαφής. Είπε ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας δεν θα μπορούν να αποκαλούνται Μακεδόνες. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση Τσίπρα χαρίζει σε ένα πολυεθνικό συνονθύλευμα τη μονοπώληση του ονόματος και της ταυτότητας. Είναι πολύ σκληρό για τον Ελληνα Μακεδόνα να αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του αδιαφορεί για την ταυτότητά του, την Ιστορία του, την αξιοπρέπειά του.

Από την εποχή που ο κομμουνιστής δικτάτωρ Τίτο κατασκεύασε το ανύπαρκτο μακεδονικό έθνος, η πρόθεση των ψευδομακεδόνων ήταν και είναι η μονοπώληση του ονόματος. Οταν ο Ντιμιτρόφ λέγει ότι ο ίδιος και οι συμπολίτες του είναι Μακεδόνες, εννοεί σαφέστατα ότι εγώ και όλοι οι πραγματικοί Μακεδόνες δεν θα μπορούμε να ονομαζόμαστε Μακεδόνες.

Με το άρθρο 7 η εθνικώς επιζήμια συμφωνία (και όχι προσύμφωνο) χαρίζει στα Σκόπια εθνική ταυτότητα Μακεδόνων και όχι απλώς υπηκοότητα, όπως διαδίδουν οι συντάκτες της.

Το απαράδεκτο κείμενο που υπεγράφη στις 17/6/2018 παραχωρεί την Ιστορία μας σε μια ομάδα ανθρώπων η οποία πριν από το 1944 άλλα πίστευε. Π.χ. ο πατέρας του Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωνε Βούλγαρος και αργότερα μακεδονοποιήθηκε. Τα τεχνητά έθνη είναι κατασκεύασμα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων. Ο Μουσολίνι ήθελε να δημιουργήσει έθνος Βλάχων στην Πίνδο, ο Στάλιν κατασκεύασε έθνος Λευκορώσων, ο Τίτο κατασκεύασε έθνος «Μακεδόνων».

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

*Πολιτικός επιστήμων