Πρόληψη γυναικείων λοιμώξεων

Πώς αντιμετωπίζεται η μειωμένη αποβολή ούρων και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουνΙδιαίτερα συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της αυξημένης εφίδρωσης, που οδηγεί σε αφυδάτωση και μειωμένη αποβολή ούρων. Ως αποτέλεσμα, τα ούρα λιμνάζουν για πολλή ώρα μέσα στην ουροδόχο κύστη και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι είναι επίσης οι επισκέψεις σε θάλασσα και πισίνες. 

Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες θα πάθει τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής της, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις είναι επίσης οι γυναίκες με αδύναμο ανοσοποιητικό και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς τα οιστρογόνα δρουν προστατευτικά κατά των ουρολοιμώξεων. Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε αυτές τις επώδυνες λοιμώξεις που είναι ικανές να χαλάσουν τις διακοπές μας;

• Ο πρώτος τρόπος πρόληψης είναι η κατανάλωση πολλών υγρών και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ώστε τα ούρα να μη λιμνάζουν για πολλή ώρα στην κύστη.

• Σημαντικό είναι επίσης μια γυναίκα, μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, να μην αφήνει το μαγιό να στεγνώσει πάνω της, αλλά να το αλλάζει με ένα στεγνό, να χρησιμοποιεί βαμβακερά εσώρουχα, για να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, και να αποφεύγει να κάθεται απευθείας στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.

• Φροντίστε επίσης να ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Η ούρηση θα βοηθήσει να βγουν προς τα έξω τα μικρόβια που με τη διείσδυση ωθούνται προς την κύστη, προτού αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις και μη χρησιμοποιείτε πολύ ισχυρά αντισηπτικά στην ευαίσθητη περιοχή, γιατί μεταβάλλουν τη μικροβιακή ισορροπία της περιοχής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μικροβίων.

• Εκτός από την κατανάλωση νερού, η κατανάλωση κράνμπερι (σε χυμό, συμπλήρωμα ή αποξηραμένο) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, καθώς εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα των ουροφόρων οδών.
Αν, παρ’ όλα αυτά, αρχίσετε να αισθάνεστε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως τσούξιμο κατά την ούρηση και συχνοουρία, επισκεφθείτε τον θεράποντα ιατρό σας ή τηλεφωνήστε του για οδηγίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα