Υμνοι από τον «Guardian» για τα Τρίκαλα

Αφιέρωμα για τα τεχνολογικά άλματα που έγιναν και τα κατέταξαν στη λίστα με τις 21 «έξυπνες» πόλεις σε όλο τον κόσμοΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Παρόλο που η πόλη στην καρδιά της αγροτικής Ελλάδας φαίνεται ότι είναι ένας απίθανος υποψήφιος για μια κορυφαία «έξυπνη» πόλη, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται σε αυτήν έχουν βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων, παρά την οικονομική κρίση. Με αυτά τα λόγια ξεκινά το χθεσινό αφιέρωμα του βρετανικού «Guardian» στα Τρίκαλα, ένα αφιέρωμα που περιγράφει τη θαυμαστή πορεία του Δήμου Τρικκαίων μέσα στον κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Τα Τρίκαλα, η πανέμορφη πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, η οποία διασχίζεται από τον παραπόταμο του Πηνειού, τον Ληθαίο, εδώ και αρκετά χρόνια μάς έχει συνηθίσει σε θετικές πρωτοβουλίες και… πρωτιές. Η πρώτη «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας είναι αυτή που (πραγματικά) εφάρμοσε τον αντικαπνιστικό νόμο, χρηματοδότησε πιλοτικό λεωφορείο χωρίς οδηγό αλλά και σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών. Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014. Είχε μεγαλεπήβολα σχέδια για την πόλη του, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με χρέη 45.000.000 ευρώ και… μηδέν ευρώ στα δημοτικά ταμεία.

Το γεγονός αυτό -κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- δεν φάνηκε να τον πτόησε ιδιαίτερα, καθώς προχώρησε σε στρατηγικές συνεργασίες με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μεγάλες εταιρίες, όπως οι Sieben και Parkguru της Ελλάδας, και σπουδαία ιδρύματα, όπως το «Σταύρος Νιάρχος».
Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τα Τρίκαλα να «απογειωθούν» και να ενταχθούν στη λίστα με τις 21 πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, πραγματικό κατόρθωμα για μια μικρή αγροτική πόλη.

Οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στα Τρίκαλα, πολλές από τις οποίες περιγράφονται λεπτομερώς στο ρεπορτάζ του «Guardian», έχουν βελτιώσει τη καθημερινότητα των δημοτών και έχουν κάνει τις υπηρεσίες του δήμου περισσότερο αποτελεσματικές. Ενδεικτικό το παράδειγμα που ανέφερε η δημόσια υπάλληλος Σόνια Σοφού στο βρετανικό δίκτυο: «Τώρα δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κάποιον πολιτικό για να κάνεις τη δουλειά σου».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα