Είναι τα θεμέλια του πολιτισμού μας

Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά δεν είναι νεκρές γλώσσες

Από τον 
Κωνσταντίνο Χολέβα

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Λατινικών από τις πανελλήνιες εξετάσεις, άρα και από το λύκειο, προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις.Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, με διδακτική εμπειρία κλασικού φιλολόγου, δήλωσε τα εξής:

«Ὁ Πώλ Βαλερύ, ἐκ τῶν κυριοτέρων ἐκφραστῶν τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως, εἶχε ἀναφέρει ὅτι ὁ Εὐρωπαϊκός Πολιτισμός στηρίζεται σέ τρία θεμέλια:
Τόν Γολγοθᾶ, τήν Ἀκρόπολη καί τό Καπιτώλιο, ἀναφερόμενος στόν Χριστιανικό λόγο τῆς Ἀληθείας καί τῆς κατά Χριστόν Ἀγάπης, τήν φιλοσοφία τῶν Ἀρχαίων Ἑλλήνων καί τήν νομική σκέψη τῶν Ρωμαίων.
Ἡ κατάργηση τοῦ μαθήματος τῶν Λατινικῶν συνιστᾶ ἀκρωτηριασμό τῶν βάσεων τοῦ πολιτισμοῦ μας καί πνευματική ἀφυδάτωση τῶν ἀνθρωπιστικῶν σπουδῶν, με ἀνησυχητικές συνέπειες στήν διαμόρφωση τοῦ ὁλοκληρωμένου Ἕλληνα καί Εὐρωπαίου πολίτη».

Εξάλλου και η τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατάργηση των Λατινικών, θυμίζοντας ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ανθρωπιστικές σπουδές και τα κλασικά γράμματα αναβαθμίζονται. Πράγματι, είναι απορίας άξιον γιατί στην Ελλάδα υποβαθμίζονται τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, την ώρα που ο Μακρόν στη Γαλλία έχει θέσει ως στόχο την ευρεία και συστηματική διδασκαλία των δύο αυτών μαθημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας του. Αλλωστε ήταν και μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του η ενίσχυση του μαθήματος που είναι γνωστό ως grec-latin.

Τα Αρχαία Ελληνικά υπέστησαν συρρίκνωση κατά την περίοδο διακυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα καταργήθηκε η διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλέους, τον οποίο κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Υστερα αποφασίσθηκε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών κατά τις προαγωγικές εξετάσεις του γυμνασίου, δίνοντας έτσι το μήνυμα της σαφούς υποβαθμίσεως του μαθήματος. Τώρα μαθαίνουμε ότι στις πανελλήνιες εξετάσεις για σχολές όπως η Νομική, η Φιλολογία κ.ά. οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στη μετάφραση του διδαγμένου αρχαίου κειμένου, ενώ περιορίζεται σε λίγες γραμμές και η μετάφραση του αδίδακτου αρχαιοελληνικού κειμένου.

Κι όμως η Ελλάδα έπρεπε να πρωτοπορεί στη διδασκαλία και την έκδοση των κλασικών κειμένων. Θα μπορούσαμε να καταστούμε ένα διεθνές κέντρο Ανθρωπιστικών και Ορθόδοξων Σπουδών. Τα Αρχαία Ελληνικά είναι μία παλαιότερη μορφή της γλώσσας μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις Ακολουθίες της Εκκλησίας και την ετυμολογία των νεότερων ελληνικών λέξεων.

Τα Λατινικά είναι η μητέρα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών γλωσσών. Είναι άρρηκτα δεμένα με την Ευρώπη, στην οποία ανήκουμε. Είναι απαραίτητο βοήθημα όχι μόνο για τον φιλόλογο και τον ιστορικό, αλλά και για τον νομικό, τον θεολόγο, τον πολιτειολόγο.
Τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά δεν είναι νεκρές γλώσσες, είναι τα θεμέλια του πολιτισμού μας.

*Πολιτικός επιστήμων