Τέλος στα παραμύθια: Υποχρεωτικά και απαραίτητα τα εμβόλια, λέει το υπ. Υγείας

Επιβολή διά νόμου των εμβολιασμών στα παιδιά • Μελετά νέα ρύθμιση το υπουργείο Υγείας

Νομοθετική ρύθμιση που θα εξουσιοδοτεί τον εκάστοτε υπουργό να επιβάλλει αυστηρά την τήρηση του εμβολιασμού σε περιόδους που σημειώνεται έξαρση νοσημάτων μελετάει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το μέτρο ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την αυξητική τάση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στη χώρα:

«Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σκέπτεται νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας, όταν συντρέχουν επιδημιολογικοί λόγοι, όταν σημειώνεται έξαρση ενός συγκεκριμένου νοσήματος ή όταν πέφτουν τα στάνταρ και τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, να μπορεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για συγκεκριμένο εμβόλιο και για συγκεκριμένο πληθυσμό να επιβάλλει μια πιο αυστηρή τήρηση του εμβολιασμού».

Τι ισχύει

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη, ο κ. Ξανθός τόνισε: «Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων. Τα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο μέτρο προστασίας της δημόσιας και της ατομικής υγείας, επομένως δεν τίθεται καν το δίλημμα “ναι ή όχι στον εμβολιασμό”» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην εμβολιαστική πολιτική για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, η οποία ρυθμίζεται από σχετική εγκύκλιο από το 2010 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ειδικά φέτος, όπως είπε ο υπουργός, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά, καθώς μετά την επιδημία της ιλαράς καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά που εγγράφονται σε βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς.

Ρίτα Μελά