Οχι στις Πρέσπες, ναι στην ορθόδοξη ταυτότητα

Παρά την προσπάθεια των αποδομητών, παραμένουμε ένας λαός που συνδυάζει παράδοση και ρεαλισμό

Από τον 
Κωνσταντίνο Χολέβα

Tο έχουμε ξαναδεί σε επιστημονικές έρευνες της κοινής γνώμης αλλά και στις συνήθεις δημοσκοπήσεις: Ο Ελληνας επιστρέφει στις παραδοσιακές αξίες. Επιθυμεί μία πιο αξιοπρεπή και μαχητική εξωτερική πολιτική, ζητά να βασιστεί στις ελληνορθόδοξες ρίζες του, στρέφεται προς τον Θεό και την Εκκλησία, είναι υπερήφανος για την πατρίδα του. Παρά την προσπάθεια των αποδομητών, παραμένουμε ένας λαός που συνδυάζει την παράδοση με τον ρεαλισμό.

Ολες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα των Σκοπίων είναι απορριπτέα και καταδικαστέα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Κατά μέσο όρο, το 65%-70% απορρίπτει εμφατικά τη Συμφωνία των κυρίων Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, η οποία ήδη δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να μιλούν για δικαίωσή τους.

Η στροφή στις αξίες που μας κρατούν πάντα όρθιους σε δύσκολες στιγμές είναι εμφανής και στην έρευνα του Οργανισμού ΔιαΝΕΟσις (www.dianeosis.org), η οποία έγινε το 2017 σε συνεργασία με τη World Value Survey και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Στην έρευνα αυτή, η οποία αποτελείται από 300 ερωτήσεις για τα κοινωνικά και τα πολιτιστικά πιστεύω των Ελλήνων, βρήκα κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την πολυσυζητημένη επιστροφή των Ελλήνων στις ελληνορθόδοξες αξίες.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιους θεσμούς εμπιστεύεστε, μόνον πέντε θεσμοί συγκεντρώνουν θετικές απαντήσεις άνω του 50%. Πρώτα τα πανεπιστήμια, στη δεύτερη θέση οι Ενοπλες Δυνάμεις, μετά η Αστυνομία, στην τέταρτη θέση η Εκκλησία και στην πέμπτη η Δικαιοσύνη.
Το 91,7% των Ελλήνων δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό, το 83% δηλώνει ότι ο Θεός είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή του και το 81,4% δηλώνει θρησκευόμενο. Μόνον το 2,9% δηλώνει άθεο. Στο ερώτημα περί του εκκλησιασμού, το 44% απαντά ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα ή και περισσότερες. Οι ερευνητές παρατηρούν ότι η πίστη στον Θεό εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά σε σύγκριση με αντίστοιχες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν προ δεκαετίας.

Στο ερώτημα αν είναι υπερήφανοι που είναι Ελληνες/Ελληνίδες, το 68,8% απαντά «πολύ!» και το 20,4% απαντά «αρκετά». Σημαντικά ποσοστά, τα οποία δείχνουν την εθνική ευαισθησία των Ελλήνων και τον υγιή πατριωτισμό, που ενισχύεται στην εποχή μας, παρά την προπαγάνδα μιας θορυβώδους μειοψηφίας.
Το ευχάριστο είναι ότι όλες αυτές οι απαντήσεις συνδέονται με μία σαφή προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Οι ερωτηθέντες βαθμολογούν τη δημοκρατία με 9,3 (με άριστα το 10). Ομως, όταν ερωτώνται πόσο δημοκρατικά κυβερνάται η Ελλάδα, ο βαθμός που βάζουν είναι 5,4! Ας αξιοποιήσουμε την εθνική μας ταυτότητα ως εφαλτήριο για το μέλλον!

*Πολιτικός επιστήμων