BAΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ

Τα σφάλματα της Δύσης και η… ώρα της βαλίτσαςΑπό τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Το μοναδικό ενδιαφέρον συμπέρασμα από το δημοψήφισμα στα Σκόπια είναι η επιβεβαίωση του κανόνα. Δηλαδή η πλήρης ανικανότητα των δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης να επιβάλλουν με δημοκρατικές διαδικασίες τη βούλησή τους, ακόμη κι όταν… καίγονται.

Οπου μπορούν, το κάνουν υπογείως. Ανεβοκατεβάζοντας κυβερνήσεις, εκβιάζοντας με οικονομικά μέσα, εξαγοράζοντας συνειδήσεις πολιτικών με μαύρες βαλίτσες και «εκπαιδεύοντας» την κοινή γνώμη με παχυλά κονδύλια από οργανισμούς τύπου Σόρος. Και τις περισσότερες φορές επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

Οπου όμως χρειάζεται να φανερωθούν και να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, αποτυγχάνουν οικτρά. Ισως επειδή το κάνουν με έναν εξόχως άγαρμπο και πατερναλιστικό τρόπο επιχειρώντας να υποδείξουν στους λαούς το… καλό τους. Το είδαμε στην Κύπρο, το είδαμε στην Ελλάδα έναν καυτό Ιούλιο πριν από τρία χρόνια, το είδαμε και προχθές στα Σκόπια. Οι παραινέσεις και οι ανέξοδες επιταγές μελλοντικής ευημερίας, μαζί με την υποβόσκουσα απειλή της «τιμωρίας» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, μπορεί να πιάνουν σε άλλες δυτικότροπες κοινωνίες αφελών. Ομως στα Βαλκάνια, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ηχούσαν κανόνια και έπεφταν βόμβες, ο κόσμος είναι υποψιασμένος, για να μην πω καχύποπτος. Κι όταν ακούει συστάσεις… για το καλό του, στην καλύτερη περίπτωση ανατρέχει στο τραγούδι του Μηλιώκα.

Η παρέλαση όλων αυτών των ανόητων κομισαρίων, υπουργών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στα Σκόπια έφερε το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Παγερή αδιαφορία, στο όριο της απαξίωσης…

Οι μόνοι στα Βαλκάνια που υπακούν τυφλά στις επιταγές της παγκοσμιοποίησης και εκτελούν πρόθυμα τις εντολές των μεγάλων δυνάμεων είναι οι Αλβανοί. Γι’ αυτό και το «ναι» στο δημοψήφισμα ήταν στην κυριολεξία… αλβανικό μονοκούκι. Οι Σλάβοι, τους οποίους αφορά κυρίως το θέμα της ονομασίας, απείχαν. Οι Αλβανοί όμως που θέλουν διακαώς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή νομίζουν ότι θα βάλει πάλι πλάτη στους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με τους Σέρβους, έτρεξαν να στηρίξουν τον Ζάεφ.

Η κατάσταση είναι ασφαλώς ιδιόμορφη και περίπλοκη, τυπική περίπτωση βαλκανικής κλοτσοπατινάδας. Η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τους Αλβανούς των Σκοπίων, η πλειονότητα των Σλάβων είναι απέναντι και σύντομα θα αρχίσουν να πηγαινοέρχονται οι σακούλες με το μαύρο χρήμα για να βρεθούν οι 11 αποστάτες που θα στηρίξουν τον Ζάεφ στη Βουλή. Κι αν αυτό συμβεί, που δεν είναι διόλου απίθανο, το μπαλάκι θα επιστρέψει πίσω στην Αθήνα και θα σβήσει τα χαμόγελα κάποιων που ανάσαναν με ανακούφιση…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα