ΚΡΙΜΑ, κ. ΣΤΕΠΑΣΙΝ

Πολλαπλές αστοχίες από τον Ρώσο πρώην πρωθυπουργόΑπό τον
Δημήτρη Κ. Σέργιο*

Οπρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Σ. Στεπάσιν (επί προεδρίας Γιέλτσιν), φίλος του νυν προέδρου Β. Πούτιν, δίνοντας συνέντευξη στο γερμανικό «Spiegel» πρότεινε να μετατραπεί το Aγιο Ορος σε… ανεξάρτητο κράτος «όπως το Βατικανό»! Επετέθη μάλιστα και στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως ότι… «διοικεί» το Αγιο Ορος! Επιπλέον ο Ρώσος πολιτικός ισχυρίστηκε ότι «…ο Αθως δεν θα έπρεπε να απασχολεί καθόλου την Ελλάδα»! Επειδή τα παραπάνω συνιστούν βαριά προσβολή κατά της Ελλάδας, θα ασχοληθώ σήμερα με το θέμα.

• Πρώτον: Καμία «Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως» δεν «διοικεί» τον Αθωνα (Αγ. Ορος). Και η Ελλάδα δεν έχει «ψιλό» δικαίωμα… απασχόλησης (!) με τον Αθωνα. Ο Αθωνας ανήκει στην κυριαρχία και διοίκηση του ελληνικού κράτους, μετά την αναγνώριση της κυριαρχίας του πάνω στη χερσόνησο του Αγ. Ορους με διεθνείς συνθήκες του 20ού αιώνα. Σύμφωνα, έτσι, με το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας (Κεφάλαιο Τρίτο – άρθρο 105) η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει εκεί την εποπτεία μόνον από «πνευματική άποψη» (είναι οι δύο λέξεις της παρ. 1 του άρθρου 105,) όχι από διοικητική. Και βέβαια η παράγραφος 2 του άρθρου 105, καθορίζοντας τα της «διοικήσεως» του Αγίου Ορους, αναφέρει ότι «η διοίκηση ασκείται από αντιπροσώπους των Ι. Μονών» («Αυτοδιοίκηση»), αυτό, όμως, νομικώς το θεσμοθετεί το Ελληνικό Σύνταγμα! Οχι η… Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως! Αφήνω ότι από τις 20 μονές του Αθωνα 17 είναι ελληνικές, μόνο μία ρωσική, υπάρχουν δε και μία σερβική και μία βουλγαρική.

• Δεύτερον: Πού το βρήκε ο κ. Στεπάσιν ότι στο Κανονικό Δίκαιο της Ορθοδοξίας υπάρχει έστω απλή υποψία ότι μια οποιαδήποτε εκκλησιαστική κοινότητα (Πατριαρχείο, Αρχιεπισκοπή, Μητρόπολη, Ομάδα Μητροπόλεων, Ενοριών, Μοναστική Κοινότης ή Κοινότης Ιερών Μονών κ.λπ.) μπορεί να γίνει… «κράτος σαν το Βατικανό»; Ποιος του σφύριξε στ’ αυτί τέτοια πατάτα; Προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι θα ήταν ποτέ δυνατό να κυκλοφορούν παρόμοιες ιδέες σε γραφεία και αίθουσες του «Πατριαρχείου της Μόσχας», όπως υπαινίσσονται ρεπορτάζ που μεταδίδουν την παραπάνω συνέντευξη. Αδυνατώ επίσης να πιστέψω ότι τέτοιες ιδέες είναι δυνατό να απηχούν θέσεις του κ. Πούτιν. Ανδρός συνετού, μεθοδικού, αλλά και εξαιρετικά δημοφιλούς τόσο στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα. Τούτο σημειώνω σε κατηγορηματική αντίθεση προς ό,τι φρονούν και ενεργούν σχεδόν όλοι οι αριστερο(α)δέξιοι -εν ενεργεία ή μη…- δικοί μας πολιτικοί της Μεταπολίτευσης απέναντι στη μετακομμουνιστική Ρωσία…

• Τρίτον: Ο κ. Στεπάσιν καλείται να αναλογισθεί πόσο κακό κάνουν ιδέες σαν τις φερόμενες παραπάνω δικές του στην ευρεία συμμαχία που σχηματίζεται σήμερα μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και μεγάλου πλήθους Πατριαρχών, Αρχιεπισκόπων, Μητροπολιτών κ.λπ. της παγκόσμιας Ορθοδοξίας (ανάμεσα στους οποίους ακούω ότι εντάσσεται και η μεγάλη πλειοψηφία των επισκόπων της Ελλάδος) έναντι κάποιων ενεργειών του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Ενέργειες τις οποίες καλό θα ήταν να είχε πρώτος ο ίδιος αποφύγει…

*Δικηγόρος Α.Π. – Συγγραφέας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα