Υγεία: Ναυάγιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

Το 86% δεν έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, ενώ κανείς δεν συνεργάζεται με το νέο σύστημαΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ενας στους δύο Ελληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες υγείας του, ενώ το 86% των πολιτών δεν έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Παράλληλα, έξι στους δέκα γιατρούς θεωρούν ότι οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας του ΕΣΥ εγκυμονούν κίνδυνους και επτά στους δέκα αρνούνται να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) αποδεικνύουν το μέγεθος της δυσαρέσκειας των πολιτών αλλά και των γιατρών για το σύστημα υγείας της χώρας.

Το γκάλοπ

Η δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε χθες από το προεδρείο του ΙΣΑ, διεξήχθη από την εταιρία Alco την περίοδο 24-28 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 πολιτών από 25 ετών και άνω και σε 400 γιατρούς μέλη του ΙΣΑ.
Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της έρευνας, ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες υγείας και σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως άτομα άνω των 65 ετών.

Το 50% των πολιτών δυσπιστεί σε σχέση με το ΕΣΥ, εκτιμώντας ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει (συμμετοχές, εξετάσεις κ.λπ.). Η εκτίμηση των περισσότερων πολιτών (47% έναντι 17%) είναι ότι το υποχρεωτικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό ιατρό δυσκολεύει την πρόσβαση σε ιατρούς ειδικότητας.
Το 41% των ασθενών θεωρεί ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, το 36% ότι είναι στάσιμες και το 14% εκτιμά ότι βελτιώθηκαν.

Από την πλευρά των γιατρών, η συντριπτική πλειονότητα (64%) εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά, απέχοντας κατά πολύ από εκείνες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς.
Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, το 80% των γιατρών θεωρεί ότι το νέο σύστημα δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές, τέσσερις στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους και το 45% των λειτουργών του Ιπποκράτη σκέφτεται τη μετανάστευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα