Ομιλία Αποστολόπουλου στο LSE για τις νέες προκλήσεις στον χώρο της Υγείας

Την οπτική του για τον κρίσιμο χώρο της Υγείας, ο οποίος μεταβάλλεται ραγδαία, κατέθεσε στο London School of Economics and Political Science (LSE) στο Λονδίνο ο δρ Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Ο δρ Αποστολόπουλος εστίασε στις δυναμικές εκείνες που αλλάζουν τον χάρτη για όλα τα μέρη: την κοινωνία, το κράτος, τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, την πανεπιστημιακή, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα καθώς και τους ιδιώτες παρόχους. 

Ως κεντρικό ζητούμενο υπογράμμισε την προαγωγή της υγείας και της ενδυνάμωσης του ασθενούς. Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης, καθώς και το επίκεντρο κάθε σχετικής ανάλυσης. Αναφερόμενος στις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο της Υγείας, ο δρ Αποστολόπουλος έδωσε έμφαση, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή της δομής της κοινωνίας, στις δημογραφικές τάσεις, στη μακροζωία καθώς και στη γήρανση του πληθυσμού σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες και στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο δρ Αποστολόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν πλέον τομείς όπου ο ρυθμός της τεχνολογικής προόδου έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη ικανότητα προσαρμογής. Οσον αφορά τον χώρο της Υγείας, υπογράμμισε: «Τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε, συλλογικά, στις πιεστικές προκλήσεις του σήμερα, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην παγκοσμιοποιημένη σκακιέρα».

Την εκδήλωση, με τίτλο «The Future of Healthcare: Staying Healthy in the 21st Century - A View from Greece», διοργάνωσαν από κοινού το LSE Health και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο επικεφαλής του LSE Health, καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.