Ενας στους τρεις δεν «ακούει» τον γιατρό του λόγω φτώχειας

Μόλις ένας στους τρεις ασθενείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του και λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του, ενώ το 30% των ασθενών αδυνατεί να συμμορφωθεί λόγω φτώχειας.

Συγκεκριμένα, παράγοντες που επηρεάζουν τη μη συμμόρφωση των ασθενών σχετίζονται με τη φτωχοποίηση του συστήματος υγείας (55%), αλλά και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες (30%).

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο κόστος υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον χώρο του φαρμάκου έχουν επωμισθεί η φαρμακοβιομηχανία (48%) και οι ίδιοι οι καταναλωτές (18,6%), που πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ιωάννης Υφαντόπουλος, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα του Webrating Health και του DailyPharmaNews.gr σχετικά με τη συμμόρφωση των ασθενών, στο 2ο Συνέδριο «Patient Compliance Conference» με θέμα «Συμμόρφωση, η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος ιατρός - Ενεργός ασθενής - Αποτελεσματικές θεραπείες, εκπαίδευση και καινοτομία», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Να σημειωθεί ότι, αν οι ασθενείς ακολουθούσαν πιστά τη θεραπεία τους και τις ιατρικές οδηγίες, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για το σύστημα υγείας από 55.000.000 έως 350.000.000 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του παραδέχτηκε την έλλειψη γιατρών και την παρατεταμένη δυσκολία που αντιμετωπίζουν πολλές υγειονομικές δομές της χώρας. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων στην ομιλία του τόνισε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο στρεβλώσεων -όπως οι αναγκαστικές επιστροφές χρημάτων (clawback)- υπάρχουν ευκαιρίες εξορθολογισμού του συστήματος και περνούν μέσα από μέτρα όπως είναι η χρήση γενοσήμων και βιοομοειδών, αλλά και τα φάρμακα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που σήμερα παράγουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Ρίτα Μελά