Καμπάνες για τις μίζες!

Τον δρόμο για το «κυνήγι» όσων κλέβουν δημόσιο χρήμα και την τιμωρία τους με διαδικασίες-εξπρές... αλά Τσοχατζόπουλου και με τσουχτερή χρηματική ποινή (πέραν βέβαια της ποινής φυλάκισης από τα δικαστήρια) ανοίγει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Με σχετική διάταξη, προβλέπεται υποχρεωτική χρηματική ποινή στο 50πλάσιο της «μίζας» που αποκομίζει ο δημόσιος λειτουργός του οποίου τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Παράλληλα θεσπίζονται ταχύτατες διαδικασίες όσον αφορά την αξιολόγηση της υπόθεσης, στο στάδιο της ανάκρισης και στην εκδίκαση αλλά και δέσμευση περιουσίας για τις περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων που κατηγορούνται για κακουργήματα. Υπολογίζεται χαρακτηριστικά ότι σε οκτώ μήνες, το πολύ, ο επίορκος δημόσιος υπάλληλος θα κάθεται στο εδώλιο.

 

Ειδικότερα, αν ένας γιατρός δέχεται «φακελάκι» 1.000 ευρώ, εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την ανάγκη του πολίτη, καλείται πια να εξοφλήσει πρόστιμο 50.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για τον μηχανικό που παίρνει «δωράκι» 2.000 ευρώ η χρηματική ποινή ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Οσον αφορά τους επίορκους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή και τραπεζικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται για κακουργήματα, οι υποθέσεις τους θα εκδικάζονται γρήγορα, όπως ισχύει στις υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας (όπως η περίπτωση του Ακη Τσοχατζόπουλου). Οι διαδικασίες-εξπρές θα εφαρμόζονται στα αδικήματα της δωροδοκίας, της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της ψευδούς βεβαίωσης.

 

Αναλυτικά η δικογραφία του επίορκου δημόσιου υπαλλήλου θα πηγαίνει αρχικά στον εισαγγελέα ο οποίος θα ασκεί τη δίωξη και έπειτα στον πρόεδρο Πρωτοδικών, που θα πρέπει να την «κλείνει» σε τέσσερις ή το πολύ έξι μήνες. Ο πρόεδρος Πρωτοδικών θα έχει δικαίωμα άρσης κάθε τραπεζικού, φορολογικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου, όπως και δέσμευσης λογαριασμών και οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

 

Με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι σε οκτώ μήνες θα πρέπει να έχει γίνει παραπομπή σε δίκη, γεγονός πολύ σημαντικό δεδομένου ότι σήμερα εκκρεμούν 6.000 κακουργηματικές υποθέσεις που δεν προβλέπεται να εκδικάζονται σύντομα.

 

 

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Ετικέτες: