Εντεκα ημέρες καταλήψεων σε κεντρικά κτίρια του ΕΦΚΑ

Υποστελέχωση και άθλιες συνθήκες εργασίας στην αιχμή των κινητοποιήσεωνΟι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση και τις άθλιες, σε πολλές περιπτώσεις, εργασιακές συνθήκες, συμπληρώνοντας σήμερα 11 ημέρες καταλήψεων. Οπως όλα δείχνουν, οι κινητοποιήσεις, κάθε τύπου, θα συνεχιστούν μέχρις ότου η κυβέρνηση αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τις «7 πληγές» που ταλανίζουν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Οι υπό εξέλιξη καταλήψεις γίνονται με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του τ. ΟΑΕΕ στο κεντρικό κτίριο του ΕΦΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου 8) και στις περιφερειακές διευθύνσεις στο κέντρο της Αθήνας (Πειραιώς 46-48), στη δυτική Αττική (Αγ. Κωνσταντίνου 5) και στην ανατολική Αττική (Καραγιώργη 4, Ν. Ηράκλειο). Στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών που έχουν υποστελεχωθεί, καθώς και η αντιμετώπιση των άθλιων εργασιακών συνθηκών.

Οπως άλλωστε ανέφερε σε συνέντευξή του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (14 Οκτωβρίου) ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης, εξαρχής τα οργανωτικά και τα λειτουργικά ζητήματα του ΕΦΚΑ δεν αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα της ενοποίησης των Ταμείων. «ΕΦΚΑ ουσιαστικά δεν υπάρχει» είχε τονίσει ο κ. Κουρούκλης, προσθέτοντας, όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες, ότι η εικόνα είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε καταλήψεις των υπηρεσιών προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η διοίκηση και να προχωρήσει σε λύσεις. Συνολικά, ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα σωματεία, αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής προβλήματα:

• Το στελεχικό δυναμικό του (αριθμεί 8.230 υπαλλήλους σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου 2017) ηλικιακά είναι πολύ «επιβαρημένο», αφού κάτω από την ηλικία των 30 ετών υπάρχουν μόλις 6 υπάλληλοι, ενώ το 80% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 40 μέχρι 59 ετών.
• Η ενοποίηση και η εναρμόνιση των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ βρίσκονται ως διαδικασία ακόμα στα «σπάργανα».
• Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οργανόγραμμα που θα ενοποιούσε πραγματικά τις υπηρεσίες των ενσωματωμένων στον ΕΦΚΑ Ταμείων.

ΕΤΕΑΕΠ: Δόθηκαν 24.748 εφάπαξ 

Χθες από το ΕΤΕΑΕΠ έγινε γνωστό ότι στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 κατάφερε να καταβάλει 24.748 εφάπαξ. Ετσι, ενώ οι εκκρεμότητες ανέρχονταν σε 48.706 στις 31 Δεκεμβρίου 2017, δέκα μήνες μετά, στις 31 Οκτωβρίου 2018, έχουν μειωθεί σε 23.958, δηλαδή έχουν υποχωρήσει σε ποσοστό 50% και άνω.
Επίσης, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σχετική εκδήλωση, υποστήριξε ότι μόνο συμπληρωματικά μπορούν να εξυπηρετούν ανάγκες τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), υποβοηθώντας το σύστημα της δημόσιας ασφάλισης. Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί και ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα