Προβιοτικά: Τα βακτήρια που μας κάνουν καλό

Στις μέρες μας, λόγω των αυστηρών συνθηκών συντήρησης και επεξεργασίας των τροφίμων, δεν επιτρέπουμε την παραγωγή των ευεργετικών οργανισμών • Με την υπογραφή του Μιχάλη ΚεφαλογιάννηΟταν ακούμε τη λέξη «βακτήρια», το μυαλό συνήθως πάει στα παθογόνα μικρόβια. Ωστόσο υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τα «ευεργετικά» ή «φιλικά» βακτήρια, όπως είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανά βακτήρια, που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα και συμβάλλουν στη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας.

«Τα προβιοτικά εξυπηρετούν την ομαλή εντερική λειτουργία, που σημαίνει ομαλή εντερική κινητικότητα, καλή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, σωστός μεταβολισμός συστατικών της τροφής κ.λπ. Χάρη σε αυτές τις δράσεις καταφέρνουν να δρουν προληπτικά ή και να αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η διάρροια (ιογενής ή λόγω χρήσης αντιβιοτικών) ή η δυσκοιλιότητα» εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, η φυσιολογική εντερική χλωρίδα, όπως ονομάζεται η επαρκής ύπαρξη προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο, συμβάλλει στην αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων και δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, στην πρόληψη αλλεργιών και κρυωμάτων και τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
Δυστυχώς ο αριθμός τους επηρεάζεται αρνητικά από πολλούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, από την ηλικία και τον τρόπο ζωής μας (στρες, αντιβιοτικά, αλκοόλ). Ωστόσο, μπορούμε να ενισχύσουμε τον πληθυσμό τους μέσω της διατροφής.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται

Τα προβιοτικά υπάρχουν κυρίως σε προϊόντα-τρόφιμα ζύμωσης. Στις μέρες μας, λόγω των αυστηρών συνθηκών συντήρησης και επεξεργασίας των τροφίμων με σκοπό την καλύτερη υγιεινή τους, δεν επιτρέπουμε την παραγωγή των βακτηρίων αυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως το προκαλούμε ελεγχόμενα.
Γνωστά τέτοια τρόφιμα είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, που είναι γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, ορισμένα λαχανικά, όπως το ξινολάχανο, που παράγεται από τη ζύμωση του λάχανου, γνωστό και ως τουρσί, οι πίκλες, το μηλόξιδο, οι ελιές.

«Η βιομηχανία τροφίμων έκανε φιλότιμες προσπάθειες για την προσθήκη των προβιοτικών βακτηρίων σε τρόφιμα, διαδικασία όμως που αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη. Για να είναι αποτελεσματική, έπρεπε τα βακτήρια να παραμείνουν ζωντανά από την προσθήκη τους στο τρόφιμο έως την κατανάλωση και τη μεταφορά τους στην περιοχή του εντέρου. Η προσθήκη τους λοιπόν απαίτησε τεχνογνωσία και ανάπτυξη ιδιαίτερων τεχνικών. Τρόφιμα που ήταν ιδανικά οχήματα ήταν τα γαλακτοκομικά. Στο εμπόριο λοιπόν βρίσκουμε κυρίως γάλατα και γιαούρτια εμπλουτισμένα με συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων» επισημαίνει ο κ. Χρύσου και προσθέτει: «Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε προβιοτικά είναι πολύ χρήσιμη έως και απαραίτητη για την τακτική κατανάλωση. Η καθημερινή επιλογή προϊόντων ζύμωσης έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μακροζωία και την καλύτερη υγεία συνολικά».

Ως συμπληρώματα διατροφής

Για την κάλυψη των αναγκών, προβιοτικά βακτήρια μπορούν να ληφθούν και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Η μορφή αυτή επιτρέπει την επιλογή των κατάλληλων βακτηρίων ανάλογα με τη δράση που επιθυμεί καθένας.
«Τα διαφορετικά προβιοτικά έχουν διαφορετικές ιδιότητες και οφέλη. Για παράδειγμα, άλλα στελέχη εξυπηρετούν την αντιμετώπιση της διάρροιας (Saccharomyces boulardii) και άλλα τα προβλήματα που δημιουργεί η λήψη αντιβιοτικών (bifidobacteria). Επίσης, είναι καλό να επιλέγει κανείς συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν διάφορα στελέχη. Για την καλύτερη επιβίωσή τους αναζητήστε εκείνα που περιέχουν μέχρι πέντε ή έξι διαφορετικά στελέχη και όχι περισσότερα» αναφέρει ο κ. Χρύσου.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να προσφέρει άμεσα και σε κατάλληλες ποσότητες τα προβιοτικά βακτήρια που χρειάζονται για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης, όπως η οξεία φάση μίας ιογενούς λοίμωξης, η ανακούφιση από έναν εντερικό πόνο ή η προστασία της εντερικής χλωρίδας στην περίπτωση λήψης αντιβίωσης.
«Η λήψη προβιοτικών μέσω της διατροφής είναι επιθυμητή και συστήνεται για το σύνολο του πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να χρησιμοποιείται όποτε είναι απαραίτητο. Τα σύγχρονα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, για τον σκοπό χρήσης του το καθένα, και μπορούν να προσφέρουν άμεσα αποτελέσματα, περιορίζοντας σημαντικά τη χρήση φαρμάκων που προκαλούν σωρεία ανεπιθύμητων δράσεων» καταλήγει ο κ. Χρύσου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα