ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΟΥΜΕ;

Ποιος θα στηρίξει τους διωκόμενους μεροκαματιάρηδες αστυνομικούς;

Από τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Τα τελευταία χρόνια οι «δημοκράτες» αυτού του τόπου κλαίνε και οδύρονται για τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις τάξεις της Αστυνομίας και των Σωμάτων Ασφαλείας. Κανείς τους, βεβαίως, δεν κοιτά να βρει τις αιτίες.

Εγιναν ξαφνικά όλοι οι ένστολοι φρουροί της τάξης φασίστες και ναζιστές; Οχι, βέβαια. Απλώς, σε μία εποχή, προσέξτε, όχι κοινωνικής, αλλά εξόχως πολιτικής αμφισβήτησης του ρόλου της Αστυνομίας, ο μοναδικός κομματικός χώρος στον οποίο μπορούν να προστρέξουν για να βρουν το δίκιο τους είναι το ακροδεξιό μόρφωμα.

Δείτε, για παράδειγμα, την περίπτωση με το θλιβερό γεγονός του Ζακ Κωστόπουλου. Κάποιος έβγαλε τη θεωρία ότι μαζί με την (απαράδεκτη ασφαλώς) αυτοδικία ασκήθηκε και υπέρμετρη αστυνομική βία. Πού, πώς, πότε, δεν ξέρω, αλλά και μόνο η εικόνα του βαριά τραυματισμένου παραβατικού με χειροπέδες τεκμηρίωσε στα «προοδευτικά σαλόνια» το γεγονός τής τάχα μου «υπερβάλλουσας αστυνομικής αγριότητας».

Από μόνη της η υπόθεση σηκώνει πολλή κουβέντα. Και ασφαλώς δεν προσφέρεται για εύκολα συμπεράσματα. Οι αστυνομικοί είχαν απέναντί τους έναν επίδοξο ληστή οπλισμένο με μαχαίρι. Τι όφειλαν να βάλουν σε προτεραιότητα; Τη δική του ζωή ή τη ζωή κάποιων ανύποπτων περαστικών που ενδεχομένως κινδύνευε; Με συγχωρείτε, αλλά όταν περνάς σε κάποιον χειροπέδες για να τον ακινητοποιήσεις, δεν κοιτάς μήπως τον γρατσουνίσεις. Την άποψη αυτή είχε και η τακτική Δικαιοσύνη, που δεν άσκησε οποιαδήποτε δίωξη στους αστυνομικούς προφανώς επειδή θεώρησε ότι έκαναν το καθήκον τους σε αντίξοες συνθήκες. Και ως εκ θαύματος ήρθε μια ΕΔΕ, μια εσωτερική έρευνα δηλαδή του ίδιου του σώματος, να ανακαλύψει ευθύνες των αστυνομικών, προτείνοντας ατιμωτικές αργίες και αποτάξεις.

Προφανώς αυτός που τη συνέταξε κατά παραγγελία είναι κάποιος τσανακογλείφτης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και αυτός που τη διέταξε. Πού ακούστηκε, παρακαλώ, «απόταξη», ούτε καν διαθεσιμότητα, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ποινικό αδίκημα; Ή οποιαδήποτε έστω αντικειμενικά τεκμηριωμένη ένδειξη παράβασης καθήκοντος;

Μιλάμε για τρελά πράγματα, που μπορεί να εξηγηθούν μόνο μέσα από την αγωνία της σημερινής «αριστερής» τάχα μου κυβέρνησης να ξεπλυθεί ιδεολογικά με ακρότητες στο 3% που την ανέδειξε. Αλλά κι αυτοί οι έρμοι οι χαμηλόβαθμοι μεροκαματιάρηδες αστυνομικοί πού να αποταθούν; Στον Κυριάκο, που κάνει σκι στο Μέτσοβο και δεν θέλει να τους ξέρει; Στην κοινωνία, που σέβεται και τιμά τη δύσκολη αποστολή τους, αλλά δεν έχει μέσα και φωνή για να τους στηρίξει; Επομένως, ας μην έχουμε απορίες. Ούτε αυταπάτες. Από τους πολιτικούς αρχηγούς μονάχα ο Φαήλος βγήκε να τους στηρίξει. Μεθαύριο που οι υπόλοιποι θα ζητούν την ψήφο τους θα τους μαυρίσουν. Και δικαίως...