Κόβουν την ανάσα από ασθενείς

Η ανοργανωσιά του υπ. Υγείας αφήνει χωρίς ιατρικές συσκευές όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα

Από τη
Ρίτα Μελά

Στα μεγάλα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της ανοργανωσιάς του υπουργείου Υγείας, αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας, αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, και ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) από την 1η Νοεμβρίου 2018, οι αναπνευστικές συσκευές (νεφελοποιητές, CPAP, BIPAP, αναπνευστήρες κ.ά.) δεν πωλούνται, αλλά ενοικιάζονται, όπως οι συμπυκνωτές οξυγόνου.

Για να εφαρμοστεί, όμως, αυτή η διαδικασία απαιτείται να έχει οριστεί κόστος ενοικίασης και να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στα συστήματα του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παροχών Υγείας, Γιώργου Βιδάλη, τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην προμηθεύονται τις αναπνευστικές συσκευές και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

«Μάλιστα, ο νέος ΕΚΠΥ υποχρεώνει τους ασθενείς να ενοικιάζουν φθηνές συσκευές, οι οποίες μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες για τη θεραπεία τους και δεν τους επιτρέπει να αναβαθμίσουν τη συσκευή τους με μια επιπλέον χρηματική επιβάρυνση», όπως αναφέρουν ο κ. Φωτήλας και ο κ. Οικονόμου στην ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζουν «Στις συνεχείς εκκλήσεις συγγενών και ασθενών προς τον ΕΟΠΥΥ για άμεση λύση του προβλήματος, η απάντηση ήταν: ''Θα πρέπει να περιμένετε''. Πόσο ακόμη, όμως, θα περιμένουν οι ασθενείς, των οποίων η υγεία επιβαρύνεται περισσότερο, για να έχουν την υγειονομική περίθαλψη που δικαιούνται;» αναρωτιούνται οι βουλευτές.

Θα λάβουν μέτρα;

Μάλιστα, ρωτούν τον κ. Ξανθό: «Για ποιον λόγο τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος ΕΚΠΥ, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για ποιον λόγο δεν επιτρέπεται η αναβάθμιση των ενοικιαζόμενων φθηνών αναπνευστικών συσκευών με μια επιπλέον χρηματική επιβάρυνση, ώστε να καθίστανται καταλληλότερες στη χρήση τους από τους ασθενείς και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να λυθεί το πρόβλημα;»