Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια: Στάδια - Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία με Laser

Στα κάτω άκρα οι φλέβες διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στις επιφανειακές που εμφανίζονται κοντά στο δέρμα, στις βαθιές που βρίσκονται μέσα στους μύες και στις διατιτραίνουσες φλέβες οι οποίες ενώνουν τις άλλες δύο κατηγορίες.

Όταν το φλεβικό δίκτυο λειτουργεί φυσιολογικά, οι επιφανειακές φλέβες- δια μέσου των βαλβίδων- μεταφέρουν το αίμα από το δέρμα προς τις βαθιές φλέβες, οι οποίες μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά.

Αν οι βαλβίδες των φλεβών, νοσήσουν τότε μιλάμε για «χρόνια φλεβική ανεπάρκεια». Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί τόσο στο επιφανειακό φλεβικό δίκτυο όσο και στο εν των βάθει φλεβικό δίκτυο. Επίσης η νόσος είναι έκδηλη στις διατιτραίνουσες φλέβες όσο και σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες  ανάλογα την περίπτωση του κάθε ασθενή.

Στάδια φλεβικής ανεπάρκειας

Υπάρχουν 6 κλινικά στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, που αναλύονται παρακάτω:

1.       Ευρυαγγείες
2.       Κιρσοί
3.       Πρήξιμο στα κάτω άκρα
4.       Σκλήρυνση δέρματος
5.       Ουλές από έλκη
6.       Ανοιχτές πληγές

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η ανεπάρκεια των βαλβίδων ή ένας παλιός θρόμβος στα πόδια.

Από εκεί και πέρα συνυπάρχουν συνήθως διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την φλεβική ανεπάρκεια όπως είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, το γυναικείο φύλο λόγω της προγεστερόνης, η παχυσαρκία, η πολύωρη ορθοστασία, το ύψος κ.α.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια είναι ο επίμονος πόνος, το αίσθημα βάρους και οι συχνές κράμπες στα πόδια.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και:

  • φαγούρα και μούδιασμα
  • πόνος κατά την ορθοστασία
  • πόνος που απαλύνεται στην ανάρροπη θέση ποδιών
  • οίδημα στα άκρα
  • ερυθρότητα στα πόδια
  • σκληρή επιδερμίδα στα κάτω άκρα
  • έλκη ποδιών
  • πληγές που αδυνατούν να επουλωθούν γρήγορα

Η διάγνωση γίνεται από τον αγγειοχειρουργό με υπερηχογράφημα triplex.

Θεραπεία φλεβικής ανεπάρκειας (κιρσοί) με laser

Αρχικά στην ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών χρησιμοποιήθηκαν laser, τα οποία απαιτούσαν εφαρμογή υψηλής ενέργειας και κοινές οπτικές ίνες ευθείας βολής. Αυτή η τεχνική ωστόσο δεν ήταν εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή και είχε περιορισμό ως προς τη θεραπεία επιφανειακών φλεβών.

Έτσι από το 2007 διενεργείται μία νέα μέθοδος με νέα γενιά laser ELVeS® PainLess 1470nm που έχουν καταφέρει να αλλάξουν εντελώς την ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών και της φλεβίτιδας.

Η ενέργειά τους απορροφάται 40 φορές περισσότερο, επιτυγχάνοντας το κλείσιμο της φλέβας με πολύ χαμηλή ενέργεια. Έτσι διασφαλίζεται ομοιόμορφο κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας χωρίς παρενέργειες και το κυριότερο, εντελώς ανώδυνα. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο μισή μόλις ώρα μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και μπορεί να πάει για έναν περίπατο και να γυρίσει στην εργασία του την επόμενη κι’ όλας μέρα.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

dr-tsekouras.gr