SOS για την Ελλάδα που πεθαίνει

Σε εννέα χρόνια «χάθηκαν» 355.000 κάτοικοι λόγω της μείωσης γεννήσεων και της μετανάστευσηΑπό την
Ρίτα Μελά

Μέσα σε εννέα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 355.000 κατοίκους λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης της μετανάστευσης, γεγονός που αποτελεί μείζον πρόβλημα εθνικής ασφάλειας σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσει να είναι μια όμορφη χώρα, όμως… χωρίς Eλληνες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, από το πρώτο παιδί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το δημογραφικό πρόβλημα, που αποτελεί μέγιστη απειλή για το έθνος μας. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2015-2017 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 91.207, ενώ το 2017 οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 90.000 ετησίως.

Το ίδιο χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες σε παραγωγική ηλικία, με υψηλή εκπαίδευση και ειδίκευση, μετανάστευσαν και ζουν στο εξωτερικό, καθώς η χώρα μας υπέστη μια κολοσσιαία οικονομική και κοινωνική καταστροφή (πτώση του ΑΕΠ κατά 30%, έκρηξη της ανεργίας), πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δημογραφικών εξελίξεων, ο ελληνικός πληθυσμός την περίοδο 2008-2017 μειώθηκε κατά 355.000 κατοίκους. Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία έφερε στο φως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης σε διάλεξή του με θέμα «Οψεις του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα. Παρελθόν, παρόν και Στόχοι», που έδωσε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στο πλαίσιο του Δ΄ Κύκλου Διαλέξεων για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Η δημογραφική ανισορροπία προσλαμβάνει χαρακτήρα προβλήματος εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές, όπως είπε ο Γιώργος Ραχιώτης. «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης οι θάνατοι (1.425) ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις (791) το 2017. Σημαντική είναι και η ανατροπή του ισοζυγίου στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου (2.031 θάνατοι έναντι 1.203 γεννήσεων), αλλά και στα νησιά του βόρειου Αιγαίου» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα