Τα σενάρια (5% ή 8%) για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο οι ανακοινώσεις. Θολό τοπίο για τα επιδόματαΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στην ανακοίνωση της αύξησης που θα λάβει ο κατώτατος μισθός, 10 χρόνια μετά την τελευταία αναπροσαρμογή και περίπου μία επταετία μετά το ισχυρό «κούρεμα» (έως 32%) που δέχτηκε το 2012, με το Μνημόνιο της κυβέρνησης Παπαδήμου, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, νωρίς το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, γνωστοποιώντας -και επίσημα- την κατάργηση της υποκατώτατης αμοιβής των 510,95 ευρώ για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών. Αγνωστο παραμένει εάν η αύξηση στον κατώτατο των 586,08 ευρώ θα συμπαρασύρει τις τριετίες και τα επιδόματα γάμου.

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θα προχωρήσει στην εισήγησή της προς το υπουργικό συμβούλιο, στις 3 το μεσημέρι. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα εξετάσουν την εισήγηση και στη συνέχεια, αφού καταλήξουν, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης που θα λάβει ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ τον μήνα μεικτά, από την 1η Φεβρουαρίου και μετά.

Κυβερνητικοί κύκλοι «φωτογραφίζουν» το ποσοστό της αύξησης που θα λάβει ο κατώτατος στο 8%. Σε αυτή την περίπτωση η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στα 632,96 ευρώ τον μήνα μεικτά και το κατώτατο ημερομίσθιο από τα 26,18 ευρώ θα ανέλθει στα 28,27 ευρώ.

Οι συνδικαλιστές

Την ίδια στιγμή, όμως, συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν ότι η αύξηση θα είναι πιο περιορισμένη λόγω των αντιρρήσεων τις οποίες εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η αύξηση θα ανέλθει στο 5%, ακολουθώντας το πορτογαλικό μοντέλο (μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, στην Πορτογαλία δόθηκαν αυξήσεις 20%, σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις). Σε αυτό το ενδεχόμενο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα αυξηθεί στα 615,38 ευρώ και το ελάχιστο ημερομίσθιο στα 27,48 ευρώ μεικτά.

Η απάντηση σε σχέση με το ποσοστό στο οποίο τελικά θα αυξηθούν οι ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί νωρίς το απόγευμα από τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο όποια αναπροσαρμογή θα συμπαρασύρει και τα επιδόματα τριετιών και γάμου, δεδομένου ότι από τις μνημονιακές ρήτρες προέκυπτε ότι αυτά θα μπορούσαν να αυξηθούν μόνο όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα