Δημοσκοπήσεις

Η προπαγάνδα έχει στόχο να πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά δυνάμειςΑπό τη
Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Ολες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια τοποθετούν τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερά γύρω στο 20%. Τι κι αν έγιναν capital controls, αυξήσεις σε φόρους, σπατάλες δημοσίου χρήματος, τι κι αν γεμίσαμε λαθρομετανάστες, τι κι αν ξεπούλησαν τη Μακεδονία!

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τα ποσοστά του σχετικά ψηλά και, αν γίνουν εκλογές, φαίνεται να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Κυκλοφορεί δε στις συζητήσεις ότι θα τον ψηφίσουν πολλοί, θα τον ψηφίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα τον ψηφίσουν οι βολεμένοι, θα τον ψηφίσουν όσοι πήραν αναδρομικά, όσοι περιμένουν να πάρουν αναδρομικά, όσοι διορίστηκαν και όσοι θέλουν να διοριστούν, όπως είπε η Χριστοδουλοπούλου.

Ωστόσο, μιλώντας με τον κόσμο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά πολύ λιγότεροι. Ειδικά μετά τη συμφωνία-προδοσία τα ποσοστά του έχουν καταρρεύσει στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα γενικότερα. Σχετικά υψηλότερα παραμένουν τα ποσοστά του στα αστικά κέντρα, όπου συγκεντρώνεται περισσότερη αριστερή ψευτοκουλτούρα, αλλά και εκεί η ψήφος των ξεχασμένων του Μάη του ’68 μοιράζεται σε διάφορα αριστερά μορφώματα του χώρου. Στα δε νησιά του Αιγαίου ο κόσμος είναι έξαλλος με τους λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα οι νησιώτες ψηφοφόροι τους να περιορίζονται κατά πολύ. Ολοι αυτοί συνολικά στη χώρα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10%, και πολύ λέω.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να πάσχουν από αφασία και ό,τι και αν γίνεται στη χώρα από μια κυβέρνηση που κυβερνά χωρίς λαϊκή εντολή εδώ και καιρό, όλως περιέργως, δεν αποτυπώνεται στα γκάλοπ. Γιατί, άραγε; Είναι απλό. Η προπαγάνδα έχει στόχο να πείσει τον κόσμο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά δυνάμεις. Ναι μεν έχει υποστεί απώλειες, όπως είναι φυσικό, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλο ρεύμα.

Αν οι δημοσκοπήσεις παρουσίαζαν το κυβερνών κόμμα να έχει καταποντιστεί, όπως όντως συμβαίνει, καταλαβαίνετε ότι το να εξαφανιστεί από τη Βουλή στις επόμενες εκλογές θα ήταν θέμα χρόνου. Ο ψηφοφόρος θέλει να ψηφίζει κάτι που είναι ισχυρό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα πάντα προκειμένου να παρουσιάζεται ως ισχυρός αντίπαλος, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι.

Γ ενικά, πάντως, το πολιτικό σύστημα φαίνεται να μην κατανοεί το εξής: Αυτό που έγινε με τη Μακεδονία ήταν μια τεράστια σφαλιάρα για τον ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ψηφίζοντας το 2015 Ριζοσπαστική Αριστερά, φαίνεται διατεθειμένος να ψηφίσει για ακόμη μία φορά ριζοσπαστικά.

Αυτή τη φορά όμως η ψήφος του θα πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά το επιχείρημα θα παραμείνει το ίδιο: «Ας τους δοκιμάσουμε και αυτούς. Γιατί, οι άλλοι καλύτεροι ήταν;»

*Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα