Ξεμείναμε από εμβόλια ενώ η γρίπη σκοτώνει

Τελείωσαν οι εισαγωγές του ΕΟΦ, ενώ δεν επαρκεί η έκτακτη παραγγελία 50.000 δόσεων τον ΦεβρουάριοΑπό τη
Ρίτα Μελά

Θερίζει ο επιθετικός ιός της γρίπης τύπου Α, Η1Ν1, καθώς τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια ώρα, οι 2.100.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων που εισήγαγε φέτος ο ΕΟΦ δεν έφτασαν, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν τον φόβο ότι ούτε οι 50.000 επιπλέον δόσεις που παρήγγειλε εκτάκτως στις αρχές του Φεβρουαρίου το υπουργείο Υγείας θα καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι το φετινό στέλεχος της γρίπης τύπου Α, Η1Ν1, που κυριολεκτικά σαρώνει όλη τη Βαλκανική Χερσόνησο, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιθετικό, καθώς προκαλεί σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα), όπως είπε στη «δημοκρατία» ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής:

«Το πρόβλημα με τη γρίπη είναι ότι, εάν κάποιοι θελήσουν να εμβολιαστούν τώρα, δεν ξέρω εάν θα βρουν εμβόλια. Ο προγραμματισμός για τη γρίπη δεν πρέπει να γίνεται την τελευταία στιγμή». Το τελευταίο θύμα του ιού της γρίπης Η1Ν1 είναι μία 78χρονη στο Ρέθυμνο, που νοσηλευόταν διασωληνωμένη στην Εντατική και κατέληξε τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώθηκε ότι έπασχε από τον ιό και το πεντάχρονο κοριτσάκι από το Ηράκλειο Κρήτης, που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Κυριακής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

Ο γιατρός της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης δήλωσε ότι «ενώ έχει επιβεβαιωθεί ο Η1Ν1, απομένει μέσα στις επόμενες ώρες ή αύριο, από τις εργαστηριακές εξετάσεις, να δούμε αν το κοριτσάκι είχε και τον μηνιγγιτιδόκοκκο».

Τι να προσέχουν

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί και έχει δύσπνοια. «Αυτά είναι τα δύο κρίσιμα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς και να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό για να χορηγήσει αντιιική θεραπεία» μας είπε ο κ. Τσακρής και συνέχισε: «Εμβόλιο πρέπει να κάνουν τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ομως, εάν θέλει κάποιος γονιός να εμβολιάσει το παιδί του, ας το κάνει. Το πρόβλημα τώρα είναι εάν θα βρει».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα