ΚΟΥΤΣΟ ΑΛΟΓΟ…

Η τοποθέτηση του Βέμπερ δεν ήταν αβάντα, αλλά προειδοποίησηΑπό τον
Γιώργο Χαρβαλιά

Βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν στη Νέα Δημοκρατία για την υποτιθέμενη «αβάντα» Βέμπερ στον Κυριάκο. Στην πραγματικότητα, η αποστροφή του Γερμανού, που έδωσε λαβή για χαρές και πανηγύρια, εμφανίστηκε κουτσουρεμένη στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, με την έμφαση να περιορίζεται στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το είπε αυτό ο επίδοξος διάδοχος του Γιούνκερ, αλλά είπε και κάτι άλλο: ότι μια τέτοια δυνατότητα βασίζεται στην προϋπόθεση προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων, που εξασφαλίζεται, υποτίθεται, με μια νεοφιλελεύθερη και φιλική προς τις ιδιωτικοποιήσεις κυβέρνηση, όπως η μελλοντική του Κυριάκου. Η τοποθέτηση, λοιπόν, του Βέμπερ δεν ήταν ακριβώς «αβάντα», αλλά προειδοποίηση: «Ξεπουλήστε κι άλλα “ασημικά” με διαδικασίες εξπρές, αν θέλετε να σας χαλαρώσουμε λίγο τον κορσέ».

Ο συγκεκριμένος Βαυαρός, που δεν φημίζεται ούτε για την ευφυΐα ούτε για την κομψότητα των τοποθετήσεών του, εξέφρασε με απλοϊκό τρόπο μια πάγια γερμανική θέση. Οποιαδήποτε ελάφρυνση στα συμφωνημένα πλεονάσματα θα συνδέεται με χειροπιαστούς στόχους εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Κατά προτίμηση «σιγουράκια», που θα πάνε σε γερμανικά χέρια, όπως αυτό της Fraport, που σήμερα δεν προλαβαίνει να «γράφει στο κοντέρ» αφίξεις, της ΔΕΗ, μεθαύριο της ΕΥΔΑΠ και πάει λέγοντας.

Ξεπουλήστε για να ανασάνετε είναι, λοιπόν, το «μότο» του Βερολίνου. Κι αυτό ακριβώς αναμετέδωσε, χωρίς να αλλάξει ούτε λέξη, ο ανέμπνευστος Βαυαρός. Επομένως, ο χρησμός του δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Εκτός κι αν νομίζει ο Κυριάκος ότι τον έπιασε φίλο και θα του κάνει τα στραβά μάτια.

Ας προσέξει λίγο γιατί ο Βέμπερ ακόμη και μέσα στην πατρίδα του δεν θεωρείται αυτό που λέμε… πύραυλος, αλλά απλό βλήμα. Πολιτικός χαμηλών δυνατοτήτων, χαμηλής αποδοχής και σε καμία περίπτωση αυτόφωτος. Επιλογή της τελευταίας στιγμής υπήρξε, άλλωστε, από τη Μέρκελ για υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, όταν φάνηκε προς στιγμήν να υποχωρεί η προοπτική μετακίνησης του αγαπημένου της Γενς Βάιντμαν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Μόνο που τώρα τα πράγματα αλλάζουν και ο Βάιντμαν ξαναγίνεται φαβορί για τη θέση του Ντράγκι, ενώ ο φίλος του Κυριάκου κινδυνεύει να μην υπερψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο, που μπορεί να καταλήξει σε μία μεσοβέζικη λύση για να αποσπάσει τη συγκατάθεση των Ευρωσοσιαλιστών εν όψει του τυφώνα… Σαλβίνι.
Και τότε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος θα έχουν μείνει να ποντάρουν τα ρέστα τους σε ένα κουτσό άλογο. Το ’χουν σκεφτεί αυτό στην Πειραιώς; Ή κρύβουν τα κακά σενάρια κάτω από το μαξιλάρι;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα