Περίεργη σφήνα Λεμπέντεφ στον αγωγό προς τα Σκόπια

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εκτός από τον ΔΕΣΦΑ, έδωσε το πράσινο φως και στο σχέδιο του Ρώσου μεγιστάναΠοιος τελικά πρέπει να κατασκευάσει τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων; Ο ιδιωτικοποιημένος πλέον ΔΕΣΦΑ (ελέγχεται από τους ομίλους Snam, Enagas, Fluxys), που τον έχει εντάξει στο επενδυτικό του πρόγραμμα, ή η εταιρία Windows International, που ελέγχεται από τον Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ (φωτό); 

Ούτε σήμερα γνωρίζουμε, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εγκρίνει και τα δύο σχέδια! Συνεπώς, ή οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα συνεργαστούν ή μία από τις δύο επενδύσεις για τον αγωγό θα πάει στις ελληνικές καλένδες. Οπως είχε γράψει προ μηνών η «δημοκρατία», ο Λεμπέντεφ, ο οποίος έχει επανακάμψει στη χώρα μας, είχε εμφανιστεί προ πενταετίας ως διεκδικητής της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Τότε, μάλιστα, είχε προχωρήσει σε προσφορά «πακέτο», ύψους περί το 1,9 δισ. ευρώ, για τις δύο εταιρίες, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ.

Ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε γιατί δεν εμφανίστηκε ούτε η ρωσική Gazprom, η διοίκηση της οποίας μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου! Υπενθυμίζεται πως η Windows International, στο πλαίσιο της πρόσφατης διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026, είχε υποστηρίξει με επιστολή πως η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Σκοπίων δεν πρέπει να γίνει από τον ΔΕΣΦΑ.

Οπως ανέφερε στην επιστολή, «το έργο αυτό (Αγωγός «Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη / Γευγελή και Mετρητικός / Ρυθμιστικός Σταθμός») δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) 2017-2026, έτσι ώστε να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ για άλλα έργα, ιδιαίτερης σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου».

Ο ΔΕΣΦΑ είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρία (MER) των Σκοπίων για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος θα διασυνδέεται με άλλους που περνούν ή θα περάσουν από τη χώρα μας. Μέσω της Sintez Energy Europe Constructing Limited, ο Ρώσος επιχειρηματίας είχε διεκδικήσει άδεια διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές των Σερρών, της Βέροιας και του Κιλκίς. Μια τρίτη εταιρία συμφερόντων του, η Sintez Green Energy Hellas, ζήτησε και έλαβε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΡΑΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα