Πρωτοποριακή θεραπεία για το δερματικό λέμφωμα

Εφαρμόζεται μόνο στην Αγγλία και στο Αττικόν

Μια πρωτοποριακή ακτινοθεραπευτική τεχνική των δερματικών λεμφωμάτων εφαρμόζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, από το 2009, το οποίο είναι το μοναδικό κέντρο εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνικής στη νότια και την ανατολική Ευρώπη. 

Η μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και στην Αγγλία, ονομάζεται ολοσωματική θεραπεία με δέσμη ηλεκτρονίων (Total Skin Electron Beam-TSEB) και πραγματοποιείται στην εξειδικευμένη μονάδα ακτινοθεραπείας του θεραπευτηρίου, η οποία ανήκει στο Β΄ Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το δερματικό λέμφωμα ανήκει στα σπάνια νοσήματα, μοιάζει με άλλες, πιο συνηθισμένες και λιγότερο επικίνδυνες παθήσεις του δέρματος -όπως η ψωρίαση, το έκζεμα κ.λπ.- και έχει πολύ καλή πρόγνωση εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα. Μάλιστα, οκτώ στους δέκα ασθενείς με δερματικό λέμφωμα διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της πάθησης, ποσοστό υψηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο (75%)! Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της νόσου και ανακόπτει θεαματικά την εξέλιξή της. Στη χώρα μας κάθε χρόνο εμφανίζονται 50-60 νέες περιπτώσεις δερματικών λεμφωμάτων.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας, διευθύντρια της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων ΠΓΝ Αττικόν Ευαγγελία Παπαδαυίδ και ο αναπληρωτής καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Υπεύθυνος της Μονάδας ΑΚΘ Βασίλειος Κουλουλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Σπάνιων Νοσημάτων (Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου).