ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Οι προσεχείς εκλογές θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών και την έμφαση στην ανάπτυξηΑπό τον
Δημήτρη Γαρούφα*

Με απογοήτευση και θλίψη παρακολουθούν οι Ελληνες πολίτες όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα, που φιλοτεχνούν εικόνα παρακμής.

Καταρχάς αισθάνονται πληγωμένοι ψυχικά, γιατί έπειτα από χιλιάδες χρόνια η Ελλάδα, κόντρα στην ιστορική αλήθεια και με επώδυνη υποχώρηση, αναγνώρισε ως «μακεδονική γλώσσα» την ομιλούμενη σήμερα στα Σκόπια σλαβοβουλγαρική διάλεκτο και ως «Μακεδόνες» τους Σλάβους των Σκοπίων. Ξέχασε, φαίνεται, η πλειονότητα του πολιτικού μας κόσμου ότι ελληνικά μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες και την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό διέδωσαν στα πέρατα της Γης με την προς Ανατολάς εκστρατεία, από την οποία προέκυψε, όπως λέει ο ποιητής, «ελληνικός καινούργιος κόσμος, μέγας».

Με θλίψη, επίσης, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι οι Ελληνες πολιτικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, μέσω της οποίας θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία των θεσμών και ποιο συμμετοχικό το πολίτευμά μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η κυβέρνηση πρότεινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση 24 αλλαγές, η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε 56 προτάσεις, άλλες 6 προτάσεις υποβλήθηκαν από μεμονωμένους βουλευτές (αλλά με υπογραφή 50 βουλευτών) και φαίνεται ότι καταλήγει τελικά όλη η διαδικασία μόνο σε 6-7 ουσιαστικές αλλαγές.

Παράλληλα, η εικόνα βουλευτών οι οποίοι στη διάρκεια της θητείας τους έχουν αλλάξει 2-3 κόμματα και με μόνο γνώμονα την πολιτική επιβίωσή τους αναζητούν στέγη απογοητεύει περισσότερο τους πολίτες που βλέπουν γενικευμένη έκπτωση αρχών και αξιών, δεδομένου μάλιστα ότι τα κόμματα εξουσίας έδειξαν να ανταγωνίζονται ποιο θα τους πρωτοπάρει. Ο απλός πολίτης αναρωτιέται: Ποιες οι αρχές αυτών που σε μια θητεία αλλάζουν 2-3 κόμματα; Τι εκπροσωπούν; Γιατί τα άλλα κόμματα προσφέρουν στέγη στους γυρολόγους της πολιτικής; Δεν κατανοούν ότι προσφέροντας στέγη συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της πολιτικής ζωής; Δεν κατανοούν ότι με αυτόν τον τρόπο δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει η ύπαρξη αρχών και ήθους στην πολιτική ζωή;

Σε συνδυασμό με όλα αυτά, με ανησυχία βλέπουν οι πολίτες την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας αλλά και γειτονικών χωρών με υποκίνηση της Τουρκίας (π.χ. Αλβανία) και ταυτόχρονα την αδυναμία του πολιτικού κόσμου να ασχοληθεί με τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα του τόπου. Κανείς δεν ασχολείται π.χ. πραγματικά με το δημογραφικό, με την έννοια της παρουσίασης ολοκληρωμένου προγράμματος γι’ αυτό το θέμα, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας χρόνο με τον χρόνο μειώνεται και της Τουρκίας αυξάνεται. Θετικές οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για επιδόματα στις γεννήσεις παιδιών, αλλά στο θέμα αυτό χρειάζεται με ευρεία συναίνεση ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχευση μακροχρόνια για να υπάρξουν αποτελέσματα.

Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα για τα έκδηλα στοιχεία που αποδεικνύουν παρακμή της χώρας σε όλα τα επίπεδα, που επιτείνεται από την ηχηρή απουσία της πνευματικής ηγεσίας και το γεγονός ότι η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου δείχνει ότι ο ορίζοντάς της φτάνει μέχρι τις προσεχείς εκλογές, ενώ ο τόπος χρειάζεται ηγέτες με όραμα και στόχευση για τις επόμενες γενιές.

Για να αλλάξει η κατάσταση και για να ξεφύγει η χώρα από την παρακμή χρειάζεται πρωτίστως όραμα που θα συνεγείρει τους πολίτες και βούληση για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εκπόνηση και υλοποίηση αναπτυξιακού σχεδίου με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, σε συνδυασμό με τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που θα διασφαλίζει την ουσιαστική λειτουργία των θεσμών, θα κάνει πιο συμμετοχικό το δημοκρατικό μας πολίτευμα, θα διασφαλίζει την αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, θα τονίζει τη διάκριση των εξουσιών και κυρίως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Χρειάζονται ακόμη να βγει στο προσκήνιο η πνευματική ηγεσία που πρέπει να ελέγχει καθημερινά την εκτελεστική εξουσία, αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και ουσιαστική ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί θα έχουν μέλλον μόνο αν αποκτήσουν επαφή με την κοινωνία κι αν ο ορίζοντάς τους δεν εξαντλείται στις προσεχείς εκλογές. Μόνο αν πάψουν να επιλέγουν ανεπάγγελτους γόνους και μετριότητες του κομματικού σωλήνα και ανοιχτούν στην πραγματική κοινωνία αναζητώντας τους καλύτερους Ελληνες για τη στελέχωσή τους. Αν δεν μπορέσουν να το κάνουν νομοτελειακά θα περιθωριοποιηθούν.

Ο πολιτικός μας κόσμος έχει μάλλον την τελευταία του ευκαιρία στις προσεχείς εκλογές, διότι, αν μετά τις προσεχείς εκλογές δεν υπάρξει το αναπτυξιακό άλμα της χώρας, σε συνδυασμό με ουσιαστική λειτουργία των θεσμών, αν γίνουν κι άλλες επώδυνες υποχωρήσεις σε εθνικά μας θέματα, νομοτελειακά θα ακολουθήσει ριζική αναδιάρθρωση της πολιτικής ζωής, πιθανόν παρόμοια με αυτή που έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

*Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα