Ο 7χρονος Νικόλας «νίκησε» τον ιό της γρίπης Η1Ν1

Νικητής βγήκε ο 7χρονος Νικόλας, ένα από τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1, που χθες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ύστερα από σχεδόν έναν μήνα νοσηλείας στην Εντατική

Το παιδί, που έδωσε πραγματική μάχη για τη ζωή του, πριν από λίγες ημέρες μεταφέρθηκε από την Εντατική σε απλό θάλαμο και από χθες είναι σπίτι του.

Ο υψηλός πυρετός δεν έπεφτε με τίποτα και ο οργανισμός του Νικόλα έπειτα από τόσο μεγάλο διάστημα είχε εξασθενήσει. Ο μικρός, όμως, τα κατάφερε και βγήκε νικητής!

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στη μακάβρια λίστα του ιού Η1Ν1 έχουν καταγραφεί επίσημα 56 νεκροί στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 17 μόλις την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας είναι 219 ασθενείς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα 3-10 Φεβρουαρίου 40 άτομα εισήχθησαν για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Από την αρχή της εποχικής γρίπης έχουν καταγραφεί συνολικά 226 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από τους ασθενείς στη ΜΕΘ, εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 29 (ποσοστό 13%). Επίσης, από τους 56 θανάτους, οι 49 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι επτά ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Να σημειωθεί ότι, από τους 56 νεκρούς, οι 48 (85,7%) ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.