Αλλοι 18 νεκροί από τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Εως τώρα 264 σοβαρά κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής! Εμβολιασμένοι ήταν οι 36Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνονται οι νεκροί από τις επιπλοκές της γρίπης, καθώς άλλοι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 11 έως 17 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε 74 από 56 που ήταν έως τις 10 του μήνα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι 64 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 10 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 49 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και μέση ηλικία 68 έτη. Από τους 74 νεκρούς, οι 72 (97,3%) απεβίωσαν από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) και οι άλλοι δύο από τον ιό της γρίπης τύπου Β. 

Σημειώνεται ότι τα 64 (86,5%) από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά έχουν καταγραφεί 274 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 264 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Εξ αυτών των κρουσμάτων εμβολιασμένα ήταν τα 36 (14%). Επίσης οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα, παρόμοια με την προηγούμενη εβδομάδα, και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει πως η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Τονίζουν, όμως, ότι η γρίπη είναι απρόβλεπτη και ως εκ τούτου τόσο η έναρξη όσο και η διάρκεια της εποχικής επιδημικής δραστηριότητας μπορεί να διαφέρουν από περίοδο σε περίοδο.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα