Πρωινό: O «βασιλιάς» των γευμάτων

O ρόλος του είναι να γεμίσει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές ανάγκες του • Με την υπογραφή του Μιχάλη Κεφαλογιάννη Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» ακούμε εδώ και δεκαετίες από τους επιστήμονες και τους φορείς δημόσιας υγείας.

Η λογική είναι ότι το ισορροπημένο πρωινό βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού από τη «νηστεία» που έχει προηγηθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ώστε να αποφευχθούν υπογλυκαιμίες, μειώνει την όρεξη και προδιαθέτει το άτομο να διατηρήσει καλές διατροφικές συνήθειες όλη την ημέρα.
Με λίγα λόγια, ο ρόλος του πρωινού είναι να φορτώσει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του ανάγκες.

«Τελευταία υπάρχει ένας διχασμός αν τελικά το πρωινό πρέπει να υπάρχει ή όχι. Αυτό προέκυψε από την τάση για ένα μοντέλο διατροφής που ονομάζεται “διαλειμματική νηστεία”. Σύμφωνα με αυτό, το άτομο καταναλώνει το βραδινό του νωρίς και παραλείπει το πρωινό του, με στόχο να μείνει 14-16 ώρες χωρίς τροφή. Ολο αυτό έχει μπερδέψει αρκετά όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ως προς τι να επιλέξουν να ακολουθήσουν τελικά και τι είναι πιο υγιεινό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Αθανασιάδης, διαιτολόγος – διατροφολόγος.
Οπως ο ίδιος επισημαίνει, το καλό πρωινό ταιριάζει στον περισσότερο πληθυσμό, ειδικά σε όσους ασκούνται νωρίς το πρωί και πρέπει να αναπληρώσουν την ενέργειά τους.

«Οι “πρωινοί τύποι”, που ξυπνάνε με προσμονή για ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό, αρκετά δύσκολα θα επιλέξουν τη “διαλειμματική νηστεία”. Η τελική απάντηση έρχεται από τον καθένα ξεχωριστά. Πώς νιώθει καταναλώνοντας ένα πλούσιο πρωινό και φυσικά το ημερήσιο χρονοδιάγραμμά του» προσθέτει.

▲ Τα οφέλη του

Το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι η κατανάλωση πρωινού έχει θετική επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης και στους νευροορμονικούς μηχανισμούς που καθορίζουν τον όγκο πρόσληψης τροφής. Από εκεί και πέρα, η κατανάλωση πρωινού σε καθημερινή βάση φαίνεται ότι λειτουργεί προληπτικά ενάντια της παχυσαρκίας.

«Παρά τα παραπάνω, η παράλειψη του πρωινού είναι μια συχνή κακή συνήθεια σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Οπως επίσης και αρκετοί που επιλέγουν να πάρουν πρωινό δεν κάνουν τις ιδανικές επιλογές» εξηγεί ο κ. Αθανασιάδης.
Ενα ακόμα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα περιστατικά που θέλουν να χάσουν βάρος είναι η αυξημένη όρεξη το βράδυ. «Αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να βελτιωθεί, ξεκινώντας την ημέρα με ένα πλούσιο πρωινό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η μετάθεση της περισσότερης τροφής στην αρχή της ημέρας σε σχέση με το βράδυ επιδρά θετικά στην απώλεια του βάρους» τονίζει ο ίδιος.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Το ιδανικό πρωινό πρέπει να είναι ένα πλήρες γεύμα, δηλαδή να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, καθώς επεκτείνουν το αίσθημα του κορεσμού, και φυσικά να περιέχει υδατάνθρακες και λιπαρά.
«Επίσης, είναι ευκαιρία για να καταναλώσετε κάποιες τροφές με περισσότερες θερμίδες, που ίσως φοβάστε. Για παράδειγμα, το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο είναι αρκετά πυκνοθερμιδικές τροφές αλλά και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικές» λέει ο κ. Αθανασιάδης.

Το πρωινό θα πρέπει να προσφέρει ικανοποίηση, αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και ο οργανισμός να γεμίζει με ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ημέρα που έρχεται. «Πειραματιστείτε με νέες γεύσεις και συνδυασμούς, και επιλέξτε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και είναι σύμμαχός σας στον στόχο σας» υπογραμμίζει ο ίδιος. Ο κ. Αθανασιάδης προτείνει ως επιλογές για πρωινό γεύμα:
➥ 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, ½ αβοκάντο, ένα – δύο αβγά ποσέ/βραστά, ένα φρέσκο φρούτο ή φρεσκοστυμμένο χυμό.
➥ Φρούτα στο μπλέντερ με μέλι, ταχίνι, βρώμη και ξηρούς καρπούς.
➥ Κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα «σπιρτόκουτο» γραβιέρα ή αβγό, ένα φρέσκο φρούτο ή φρεσκοστυμμένο χυμό και μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς.
➥ Ομελέτα με διάφορα λαχανικά συνοδευόμενη από μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και ένα φρέσκο φρούτο.

Για βιαστικούς…

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που δεν προλαβαίνουν το πρωί να ετοιμάσουν και να απολαύσουν το πρωινό τους γεύμα. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η λύση μιας γρήγορης αλλά εξίσου υγιεινής επιλογής, όπως:
➥ Παστέλι με μέλι και ξηρούς καρπούς, και ένα φρέσκο φρούτο.
➥ Τοστ με ψωμί ολικής με γαλοπούλα και τυρί, και ένα φρέσκο φρούτο.
➥ Αραβική πίτα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα