«Πνίγηκε» (πάλι) η Κρήτη, θρηνεί η Θεσσαλονίκη

Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας στον Χορτιάτη, ενώ αγνοείται κτηνοτρόφος στα Χανιά μετά τον βιβλικό κατακλυσμό στη μεγαλόνησοΕναν νεκρό στη Θεσσαλονίκη και έναν αγνοούμενο -έως αργά χθες το βράδυ- στην Κρήτη άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ωκεανίς. Τεράστια προβλήματα και μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στην Κρήτη, η οποία βρέθηκε στη δίνη των έντονων φαινομένων. Υπενθυμίζεται ότι το νησί είχε θρηνήσει πρόσφατα τέσσερα θύματα όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα νερά του Γεροποτάμου.

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια εντοπισμού ενός άνδρα, ο οποίος εργαζόταν ως φύλακας σε κεραία ραδιοφωνικού σταθμού στον Χορτιάτη καθώς βρέθηκε νεκρός χθες ακριβώς έξω από την πόρτα του φυλακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε αρκετά πιο κάτω και δεν αποκλείεται να είχε κολλήσει στο χιόνι και να προσπάθησε να φτάσει πεζός στο φυλάκιο της κεραίας. Την ίδια στιγμή, σε συναγερμό ήταν οι Αρχές στην Κρήτη καθώς το όχημα ενός 61χρονου κτηνοτρόφου παρασύρθηκε από τα νερά ορμητικού χειμάρρου στον Εμπρόσνερο του Δήμου Αποκορώνου. Περίπου στις 2 το μεσημέρι εντοπίστηκε το όχημα, ενώ έως αργά χθες το βράδυ σε εξέλιξη βρίσκονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Kατολισθήσεις, πλημμυρισμένοι δρόμοι, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ακυρώσεις πτήσεων, υπερχειλίσεις ποταμών συνέθεσαν χθες το σκηνικό στον νομό Χανίων. Το μεσημέρι έρμαιο της κακοκαιρίας έγινε και η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στον Δήμο Πλατανιά που έστεκε εκεί για πάνω από 100 χρόνια. Με κάθε μέσο προσπαθούσαν χθες το βράδυ πυροσβέστες να προσεγγίσουν μία τριμελή οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί σε σπίτι στην περιοχή Δρακιανά του δήμου Πλατανιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι βρίσκεται σε σημείο όπου σημειώθηκαν έντονες κατολισθήσεις και πλημμυρικά φαινόμενα. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισε και ο νομός Ρεθύμνου, ενώ χθες το βράδυ δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση σπιτιών στην περιοχή Πλατανιάς λόγω σοβαρών ενδείξεων για υπερχείλιση ποταμού.

Μεταβαίνει κλιμάκιο

Χθες, μετέβη στην Κρήτη ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.

Τις επόμενες ώρες αναχωρεί επίσης για την Κρήτη και κλιμάκιο εξειδικευμένων μηχανικών της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, οι οποίοι θα ελέγξουν και τα γεωτεχνικά προβλήματα στον Βόρειο Οδικό Αξονα αλλά και στο σύνολο του επαρχιακού δικτύου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεμένα ήταν τα πλοία σε Ραφήνα και Λαύριο, κλειστές οι γραμμές Ρίου – Αντιρρίου και Αγία Μαρίνα – Νέα Στύρα, ενώ από τον Πειραιά εκτελούνταν μόνο τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό. Τέλος, στη Σαντορίνη υποχώρησε τμήμα δρόμου και στη Νέα Πεντέλη απεγκλωβίστηκαν στις 5.30 χθες το πρωί δύο άτομα από αυτοκίνητο το οποίο είχε ακινητοποιηθεί λόγω πάγου.

Πέφτουν οι άνεμοι, ανεβαίνει ο υδράργυρος

Παρελθόν αποτελεί από σήμερα η κακοκαιρία που ταλαιπώρησε για τρεις μέρες ολόκληρη τη χώρα. Πάντως, τις επόμενες ώρες ο καιρός σε ορισμένες περιοχές θα διατηρηθεί άστατος, χωρίς, ωστόσο, τα φαινόμενα να είναι το ίδιο έντονα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και πρώην διευθυντή πρόγνωσης της ΕΜΥ Νίκο Καντερέ, «σήμερα το πρωί θα σημειωθούν λίγες βροχές στην Κρήτη οι οποίες σταδιακά θα σταματήσουν. Γενικά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα ανέβει και τα μποφόρ θα πέσουν».

Αύριο, κυρίως στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές, ενώ χιονόνερο θα πέσει στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά.
Οπως σημειώνει ο κ. Καντερές, «την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και μάλιστα η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμα περισσότερο, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή μια ατμοσφαιρική διαταραχή από τα δυτικά θα δώσει ξανά τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα».

Σήμερα στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στη συμπρωτεύουσα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ο υδράργυρος θα ανέβει φτάνοντας τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, δεν φαίνεται ότι επηρεάζει τη χώρα μας άλλο βαρομετρικό χαμηλό, τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα