ΑΛΛΟ «SURVIVOR» ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!

Ο εξαιρετικά μεγάλος ρόλος της τηλεόρασης όσον αφορά τη δημιουργία προτύπων και η ευθύνη της εκπαίδευσηςΑπό τον
Γιώργο Κ. Στράτο

Tο περασμένο Σάββατο πολλοί, αψηφώντας το κρύο, στήθηκαν σε ουρά έξω από το βιβλιοπωλείο της Εκδοτικής Αθηνών, στην οδό Σόλωνος, για να αγοράσουν το βιβλίο «Ντάνος» του Γιώργου Αγγελόπουλου. Το βιβλίο περιλαμβάνει προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, σημαντικά γεγονότα της ζωής του συγγραφέα, τον οποίο οι επίδοξοι αναγνώστες του γνώρισαν ως τηλεθεατές μέσα από το παιχνίδι «Survivor» και τώρα από το σίριαλ «Το τατουάζ». Δεν θα προβώ σε καμία κρίση ούτε για την αξία του βιβλίου, το οποίο δεν έχω διαβάσει, ούτε φυσικά για τον συγγραφέα. Αρκούμαι να επισημάνω ότι το γεγονός αφεαυτού είναι εντυπωσιακό και μακάρι να το βλέπουμε συχνότερα, όπως κι αν μας προκύπτει.

Αποδεικνύει δε ακόμη μία φορά με τρόπο πανηγυρικό πως η τηλεόραση μπορεί να επιβάλλει πρόσωπα και καταστάσεις με απίστευτη ευκολία και δύναμη στον σύγχρονο άνθρωπο. Και συνεπώς θα μπορούσε, αν οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι για το πρόγραμμά της το επιθυμούσαν, να δημιουργήσει και άλλα πρότυπα και συνήθειες, βάζοντας στη ζωή μας και πιο κλασικές εκδοχές των τεχνών και του πολιτισμού.

Αυτή είναι μία αναγκαιότητα που γίνεται πολύ προφανής στα χρόνια της κρίσης. Το επιβεβαιώνει η έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δ. Δασκαλάκη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρ. Κακάμπουρα. Με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στην παραγωγή Πολιτιστικού Προϊόντος για Παιδιά και Νέους στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης», ερεύνησε τα σημάδια που αφήνουν τα χρόνια της κρίσης στη στάση παιδιών και νέων απέναντι σε πολιτιστικά προϊόντα ενός ευρύτατου πεδίου που περιλάμβανε: βιβλίο, κινηματογράφο, μουσεία, μουσική, χορό, αθλητικές δραστηριότητες, ίντερνετ.

Υπάρχουν ανησυχητικά αλλά και ελπιδοφόρα σημάδια. Για παράδειγμα, το 2015 το 77,8% των νέων από 16 έως 24 ετών δήλωσε ότι δεν είχε κάνει καμία επίσκεψη σε πολιτιστικά αξιοθέατα μέσα στον χρόνο! Από την άλλη, διαπιστώνεται σημαντική αυξητική τάση των παιδικών λεσχών ανάγνωσης αλλά και των ενεργειών των βιβλιοθηκών με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας από μικρή ηλικία. Ενθαρρυντικό γεγονός όσον αφορά τα εκδιδόμενα βιβλία αποτελεί και η στροφή τους σε θέματα που άπτονται των ΑμεΑ και των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παιδικής ηλικίας στα κρίσιμα αυτά θέματα.

Κυρίως όμως υπάρχουν πεδία όπου μόνο η συντονισμένη δράση θα μπορούσε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τη σχέση των παιδιών με τον πολιτισμό. Καλές επιδόσεις στο κομμάτι αυτό έχουν τόσο το θέατρο όσο και η μουσική. Η θεατρική παραγωγή για τα παιδιά συνεχίζει να διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο αναφορικά με την ποιότητα αλλά και την ποικιλία των παραστάσεων που προσφέρονται. Τη συμπληρώνουν η θεσμοθετημένη θεατρική εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο και οι σχετικές δράσεις που πραγματοποιούνται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με φεστιβάλ, παραστάσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία της εγχώριας μουσικής παραγωγής, συνεπώς αισιόδοξη (!), είναι η κατάσταση όσον αφορά τη μουσική παιδεία των παιδιών και των νέων, τη συχνότητα της παρουσίας τους σε ωδεία, παιδικές χορωδίες καθώς και την εκπαίδευση στα μουσικά σχολεία. Σημαντική συμβολή έχουν εδώ οι εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι που επικεντρώνονται στην εκμάθηση των παραδοσιακών χορών, της μουσικής και του δημοτικού τραγουδιού με την παροχή μαθημάτων στα μέλη τους, με αποτέλεσμα την προβολή και τη γνωριμία της παράδοσής μας από τις νεότερες γενιές, αυτές που θα τη διατηρήσουν.

Ενα μεγάλο στοίχημα αποτελεί αν θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες αλλά και τη δημοτικότητα του διαδικτύου στους νέους, εξασφαλίζοντάς τους ασφαλή πλοήγηση στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση, που και αυτές αποτελούν κομμάτι πολιτισμού. Για να γυρίσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε, την έκβαση αυτού του στοιχήματος, όπως και όλα τα παραπάνω που συνιστούν ένα survivor του πολιτισμού, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η στάση των τηλεοπτικών σταθμών. Προς το παρόν μόνο η δημόσια μοιάζει να ενστερνίζεται τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της τηλεόρασης. Μπορούν και πρέπει να προβληθούν και από τα ιδιωτικά κανάλια πολύ περισσότερες και ειδικά σχεδιασμένες εκπομπές για παιδιά, εκτός από τη συνεχή ροή κινουμένων σχεδίων. Αποδεδειγμένα πλέον είναι βέβαιο ότι αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στους τηλεθεατές αλλά και ως προς τους συντελεστές τους!

*Δικηγόρος – δημοσιογράφος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα