Μια αιρετική άποψη από την Τουρκία

Το άρθρο του δημοσιογράφου Αχμέτ Τακάν για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Yeniça» την 1η Μαρτίου 2019Από τον
Σάββα Καλεντερίδη

Στο άρθρο μας της Παρασκευής εξηγήσαμε τι είναι το νέο στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα» και η ομώνυμη άσκηση που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο.

Παρότι οι Τούρκοι αναλυτές και δημοσιογράφοι τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και όσο διαρκεί η άσκηση, έχουν επιδοθεί σε ένα ντελίριο προπαγάνδας σχετικά με την άσκηση και τις δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), ένας αρθρογράφος, με πολύ καλές προσβάσεις στον χώρο, κάνει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, που αξίζει τον κόπο να τη μάθουν οι Ελληνες, μετά την υπερβολική δόση τουρκικής προπαγάνδας που αντικατοπτρίστηκε σε ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ.

Ακολουθεί το άρθρο του Αχμέτ Τακάν, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Yeniça» την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019:

«Εγκαταλείψαμε το Αιγαίο εξ ολοκλήρου στους Ελληνες;
Είναι δυνατόν να μη νιώσει κανείς εθνική υπερηφάνεια και ευτυχία, όταν βλέπει σκηνές και στιγμιότυπα από την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019” που διεξάγεται ταυτοχρόνως στον Εύξεινο Πόντο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο; Ασφαλώς όχι. Και μάλιστα όλα αυτά γίνονται μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για τις ΤΕΔ.

Ομως υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα… Που υποχρεωθήκαμε να βιώσουμε… Σφίγγεται η ψυχή μας, ματώνει η καρδιά μας… Δυστυχώς έχουμε βυθιστεί στα νερά του Αιγαίου! Παραδώσαμε το Αιγαίο στους Ελληνες. Επίσημα!
Πώς; Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας, απόστρατος επιτελικός συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ, εξέτασε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις πτυχές της άσκησης και μίλησε στην εφημερίδα μας:
“Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας κοινοποίησε και έκανε γνωστό σε όλον τον κόσμο τις περιοχές στη θάλασσα και στην ξηρά όπου θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και τα πυρά, στο πλαίσιο της άσκησης. Με βάση τις ανακοινώσεις αυτές, η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα 2019” διεξάγεται μόνο στον Εύξεινο Πόντο και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη άσκηση, το Αιγαίο εγκαταλείφθηκε στους Ελληνες. Οι δε ανακοινώσεις 0297/19 και 0311/19 της Διεύθυνσης Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας, έχουν τις συντεταγμένες των περιοχών όπου θα διεξαχθούν οι εκπαιδεύσεις και θα εκτελεστούν πυρά, όμως δεν δημοσιεύτηκαν οι σχετικοί χάρτες. Αν βάλεις τις συντεταγμένες στον χάρτη, διαπιστώνεις ότι οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις θα γίνουν στον Κόλπο της Σμύρνης, στο Ουζούν Αντά και όχι στο Αιγαίο.

Η Διεύθυνση Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας με τις ανακοινώσεις 0310/19, 0312/19 και 0323/19 δημοσίευσε τις συντεταγμένες των περιοχών όπου θα εκτελεστούν πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου. Ομως, και πάλι δεν δημοσίευσε τους σχετικούς χάρτες. Αν βάλει κανείς τις συντεταγμένες στον χάρτη, διαπιστώνει ότι οι βολές θα γίνουν στον Κόλπο του Ξηρού και στον Κόλπο της Σμύρνης. Δηλαδή, οι βολές δεν γίνονται στο Αιγαίο, αλλά στα εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας. Ενώ οι Ελληνες κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα νησιά μας που έχουν καταλάβει, ενώ στρέφουν τα πυροβόλα τους προς την Τουρκία και εκτελούν βολές, δεν ήταν φυσικό δικαίωμά μας να απαντήσουμε με μια άσκηση όπως η “Γαλάζια Πατρίδα;”

Συνεχίζοντας ο Ουμίτ Γιαλίμ, είπε:
“Οι ασκήσεις γίνονται για επίδειξη δύναμης και απόδειξη κυριαρχίας και αποσκοπούν στην αποτροπή του αντιπάλου. Ομως, προκαλεί μεγάλη θλίψη το γεγονός ότι η άσκηση αυτή δεν διεξάγεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα του Αιγαίου και κυρίως στα 18 τουρκικά νησιά και μια τουρκική βραχονησίδα που έχουν καταλάβει οι Ελληνες.
Η πρακτική αυτή δείχνει ότι έχουμε εγκαταλείψει και χαρίσαμε στους Ελληνες τα δικαιώματά μας, αφού δεν συμπεριλάβαμε στη “Γαλάζια Πατρίδα” τα 18 τουρκικά νησιά και 1 τουρκική βραχονησίδα.
Είναι πολύ περίεργο και μας εμβάλλει σε σκέψεις το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα διεξάγει ασκήσεις με πυρά στη θάλασσα του Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό κάνει τις εκπαιδεύσεις και τα πυρά σε εσωτερικές θάλασσες και κάνει μόνο επισκέψεις λιμανιών στις ακτές του Αιγαίου.

Η τελευταία άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα ήταν η άσκηση Πυρπολητής, στις 28 Μαρτίου 2018, στην περιοχή της Δωδεκανήσου. Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επιπλέον η Ελλάδα διεξάγει ασκήσεις και πραγματοποιεί πυρά πυροβολικού, αρμάτων, αντιαρματικών κ.λπ. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Με βάση τα ΜΟΕ που υπέγραψαν οι δύο χώρες, από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, απαγορεύονται οι στρατιωτικές ασκήσεις. Η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” διεξάγεται εκτός αυτής της περιόδου. Ομως η “Γαλάζια Πατρίδα” πρέπει να διεξάγεται στην περιοχή όπου βρίσκονται τα 18 τουρκικά νησιά και η 1 τουρκική βραχονησίδα, καθώς και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου”.

Θα ρωτήσει κανείς: “Αυτή η άσκηση δεν έχει θετικές πτυχές;”
Ο Ουμίτ Γιαλίμ απαντά ως εξής: “Η μόνη θετική πλευρά της άσκησης είναι ότι διεξάγονται εκπαιδεύσεις με πυρά νότια της Κύπρου. Θα πρέπει να γίνουν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και πυρά και νότια της Κρήτης, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο της άσκησης “Γαλάζια Πατρίδα”.
Αυτά για την άσκηση. Ομως, είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για προεκλογικούς σκοπούς. Τις προηγούμενες εκλογές λέγαμε ότι θα “εισβάλουμε στην Ιεράπολη και στο Κανδήλι”, για να πάρουμε ψήφους. Τι έγινε; Απολύτως τίποτα!»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα