Σεμινάρια δημοκρατίας

Η πολιτική, συνταγματική και κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας στο κανάλι της ΒουλήςΑπό τη
Μαρία Ανδρέου

Η τηλεόραση δεν έχει μόνο «Survivor» και «Power of Love»… Υπάρχει και η άλλη τηλεόραση απέναντι στον λαϊκισμό της εποχής! Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει -για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση- ολοκληρωμένη την πολιτική, συνταγματική και κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας. Ανήμερα της επετείου για την εθνική παλιγγενεσία του 1821, στις 20.30, θα μεταδοθεί η σειρά «Δημοκρατία κέκληται… – 200 χρόνια Εθνικών Συνελεύσεων, συνταγματικής και κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης».

Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων, που φιλοδοξεί να αποτελέσει αντικείμενο γνώσης για όλους τους Ελληνες αλλά και πολύτιμο επιστημονικό υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο. Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα, την οργάνωση, τον συντονισμό και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Η συνέχεια της σειράς θα προβληθεί την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20.30, και κάθε Παρασκευή την ίδια ώρα. Σε κάθε επεισόδιο καταγράφεται η ιστορική πορεία του έθνους, αναδεικνύεται η διαχρονική αξία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας, ο ρόλος και ο ιστορικός πλούτος των βουλευτηρίων και των εθνοσυνελεύσεων, και προβάλλονται οι χώροι όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της νεότερης Ιστορίας μας.

Αρωγοί

Να σημειωθεί ότι 58 εξειδικευμένοι επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας υποστήριξαν το εγχείρημα, προσδίδοντάς του υψηλό κύρος, και 47 εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, φορέων και δημόσιων υπηρεσιών στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί, διευκολύνοντας την πρόσβαση του δημοσιογράφου Τάκη Κάμπρα σε ιστορικά αρχεία, κτίρια και χώρους. Πυρήνας της καταγραφής και της αφήγησης είναι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το 1821 έως τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Τα γυρίσματα έγιναν σε 24 περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα πλάνα, η ροή των αφηγήσεων και η λυρικότητα της εικόνας έχουν έντονη κινηματογραφική ματιά.

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, στο πρώτο επεισόδιο, την παραγωγή τιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ενώ στο ευρωπαϊκό περιβάλλον κυριαρχούσε αυστηρά το μοναρχικό πολιτειακό πρότυπο, οι Ελληνες επέλεξαν ως πολίτευμά τους την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κώστας Μαυριάς τονίζει: «Το πολίτευμα της άμεσης δημοκρατίας είναι, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, αποκλειστική επινόηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού». Ο ομότιμος καθηγητής Νομικής (ΑΠΘ) Νικόλαος Παρασκευόπουλος μιλάει για τους επικριτές της αθηναϊκής δημοκρατίας.

Τα γυρίσματα έγιναν στο φυσικό ιστορικό περιβάλλον τους, όπως τονίζει στη «δημοκρατία» ο Τάκης Κάμπρας: «Για να επιτευχθεί αυτό, το τηλεοπτικό συνεργείο για δύο χρόνια διένυσε 6.587 χιλιόμετρα. Τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στο μοντάζ δομήθηκε ένα καλλιτεχνικό-αφηγηματικό περιβάλλον που όχι μόνο δεν παραποίησε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά τα απέδωσε με αξιοσημείωτο ρεαλισμό. Σε αυτό συνέβαλαν η σκηνοθεσία της Τάινα Γρηγοριάδου και η μουσική του βραβευμένου συνθέτη Νίκου Κυπουργού».

Στο κλίμα μάς βάζει η πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία υποστηρίζει: «Η Ελληνική Επανάσταση αλλάζει το χρώμα και τη φυσιογνωμία των Ευρωπαίων. Από περιηγητές που ήταν πρώτα και αρχαιοκάπηλοι γίνονται φιλέλληνες».
Τέλος, η καθηγήτρια Αθανασία Μπαλτά στην αυλαία του πρώτου επεισοδίου τονίζει: «Είναι συναρπαστική η ιστορία του κοινοβουλευτισμού. Η θέσπιση των κοινοβουλευτικών θεσμών στην Ελλάδα είναι πολύ πρωιμότερη απ’ ό,τι σε άλλα κράτη της Ευρώπης».

Τ. Κάμπρας: Μια παρακαταθήκη για τους νέους

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Τάκης Κάμπρας αποκαλύπτει: «Από το 1989 καλύπτω το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ενώ από το 2004 έως το 2016 ήμουν εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας της Βουλής και μετά ζήτησα να εργαστώ στο κανάλι της. Ολα αυτά τα χρόνια ψάχνω τα σπάνια αρχεία της Βιβλιοθήκης, αυτόν τον πολύτιμο ιστορικό θησαυρό για τον κοινοβουλευτισμό μας με τις φοβερές πηγές…

Απέναντι στον λαϊκισμό της εποχής, το κανάλι της Βουλής κρατά αναμμένη τη λαμπάδα της Ιστορίας και γίνεται μάρτυρας μνήμης για τη νέα γενιά. Η φλόγα για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ άναψε για μένα όταν ο ανιψιός μου, μαζί με την τάξη του σχολείου του, επισκέφτηκε τη Βουλή και κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές μιλούσαν για τους παίκτες ενός ριάλιτι. Λέω σε έναν συμμαθητή του: “Ρε παιδί μου, έχετε μπει σε έναν χώρο, στον οποίο έχει γραφτεί όλη η Ιστορία της Ελλάδας, δεν έχουν όλη την τύχη σας, γιατί δεν σας ενδιαφέρει;”. Και μου απαντά: “Δεν βλέπουμε κάτι από όλα αυτά που λέτε στην τηλεόραση”. Αυτή η φράση μού καρφώθηκε στο μυαλό και είπα από μέσα μου “θα κάνω τα πάντα για να τα δείτε”. Ετσι αποφάσισα αυτό το ταξίδι, σαν παρακαταθήκη στους νέους».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα