Ανακάλεσε παρτίδες του Irbesartan ο ΕΟΦ

Εντοπίστηκε πιθανή καρκινογόνος ουσία

Την ανάκληση δύο παρτίδων του γνωστού αντιυπερτασικού φαρμάκου Irbesartan Hydrochlorothiazide / Actavis (ιρβεσαρτάνη, υδροχλωροθειαζίδη) ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενημερώνοντας τους ασθενείς ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο, καθώς εντοπίστηκε μια πιθανώς καρκινογόνος ουσία σε μη επιτρεπτά όρια. Το φάρμακο, σύμφωνα με τον οργανισμό, συνταγογραφείται πολύ συχνά και αφορά τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Προληπτικό μέτρο

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά: «Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας 150218 του φαρμακευτικού προϊόντος IRBESARTAN HYDROCHLOROTHIAZIDE / ACTAVIS (150+12.5) mg και της παρτίδας 263918 του φαρμακευτικού προϊόντος IRBESARTAN HYDROCHLOROTHIAZIDE / ACTAVIS (300+25) mg.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας κατόπιν ανίχνευσης, σε μια από τις παρτίδες δραστικής ουσίας ιρβεσαρτάνη που χρησιμοποιήθηκαν στις ανωτέρω παρτίδες τελικού προϊόντος, της ουσίας NDEA (πιθανός καρκινογόνος παράγοντας) σε επίπεδα άνω των επιτρεπτών ορίων.

Η εταιρεία SPECIFAR ΑΒΕΕ οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν».
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο, εάν έχουν αγοράσει τις συγκεκριμένες παρτίδες και μόνο, καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.