Δίκτυο πρόληψης αιφνίδιων θανάτων

Δημιουργούνται τρία κέντρα γονιδιακών ελέγχων για δωρεάν εξετάσειςΤη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και την Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου ανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας, ο Τομέας Ερευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας και της Γενική Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. 

Η αναγκαιότητα δημιουργίας του συγκεκριμένου δικτύου γίνεται εύκολα αντιληπτή από τα στοιχεία-σοκ που ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αιφνίδιο θάνατο περίπου 200 νέοι άνθρωποι, όπως τόνισε.

Η λειτουργία του δικτύου θα ξεκινήσει εντός του 2019 και θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι το Κέντρο Καταγραφής Αιφνίδιων Θανάτων και ο δεύτερος τα Κέντρα Διενέργειας Γονιδιακών Ελέγχων Οικογενειών με ανάλογο ιστορικό. Οπως είπε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, μέσα στο 2019 αναμένεται να λειτουργήσουν τα τρία κέντρα γονιδιακών ελέγχων, δύο στην Αθήνα (σε Ωνάσειο και Ιπποκράτειο) και ένα στη Θεσσαλονίκη (στο Ιπποκράτειο), όπου θα απευθύνονται οι πολίτες με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου, έπειτα από παραπομπή του θεράποντος γιατρού τους, προκειμένου να υποβληθούν δωρεάν σε γονιδιακή εξέταση.

«Στη συνέχεια, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία θα αναλάβει την ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων αυτών των ανθρώπων με ιστορικό, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ειδική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται στο δίκτυο γιατρών ογκολογίας, και στη συνέχεια θα προστίθενται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του ασθενούς και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης» τονίζει στη «δημοκρατία» ο κ. Γιαννόπουλος και συνεχίζει: «Το σχέδιο είναι να επεκταθεί αυτό το δίκτυο σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Ηδη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου είναι έτοιμο να ενταχθεί στο δίκτυο και θα ακολουθήσουν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ιωαννίνων και της Πάτρας».

Η συγκρότηση του δικτύου ολοκληρώνει μια σημαντική προσπάθεια που έχει εκφραστεί με την Κάρτα Υγείας Αθλητή, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα