Με προσωρινή διοίκηση μέχρι νεωτέρας η ΓΣΕΕ (λόγω ΠΑΜΕ)

Μπορεί η Δικαιοσύνη να έδωσε πρόσκαιρη λύση, όμως το ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί δημοκρατικό συνέδριο

Από τον 
Νάσο Χατζητσάκο

Πρώτη φορά μετά το 1985 η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει, για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών, να λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση (διορισμένη με δικαστική απόφαση), την ώρα που η κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και στις υπόλοιπες παρατάξεις συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
«Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» διαμηνύει χαρακτηριστικά η προσκείμενη στο ΚΚΕ συνδικαλιστική παράταξη, τονίζοντας επί της ουσίας ότι ούτε μετά το καλοκαίρι δεν θα επιτρέψει να διεξαχθεί ένα «νόθο συνέδριο».

Οπως έγινε γνωστό χθες, μετά την παρεμπόδιση και τη ματαίωση του 37ου Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας από στελέχη του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στη Ρόδο, όπου σημειώθηκαν επεισόδια, χειροδικίες και τραυματισμοί, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, σύμφωνα με την οποία «γίνεται αποδεκτό το επικουρικό αίτημα 61 Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων της χώρας για διορισμό της απερχόμενης Διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την ίδια σύνθεση και τα ίδια αξιώματα, ως προσωρινής διοίκησης».

Στην προσωρινή διοίκηση υπάρχουν και εκπρόσωποι της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), παρά την προσπάθεια, όπως ισχυρίζεται η προσκείμενη στο ΚΚΕ συνδικαλιστική παράταξη, αποκλεισμού της «δεύτερης σε εκλογική δύναμη συνδικαλιστικής παράταξης από τη Διοίκηση».

Στις 6 Μαΐου αναμένεται να εκδοθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο και η οριστική απόφαση. Συνδικαλιστικά στελέχη αναφέρουν στη «δημοκρατία» ότι η οριστική απόφαση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα έχει το ίδιο περιεχόμενο με την προσωρινή διαταγή. Η βασική αρμοδιότητα της προσωρινής διοίκησης είναι να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν ομαλές συνθήκες για να διεξαχθεί το 37ο Συνέδριο μετά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και αυτός ο μακρινός στόχος φαντάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Από τη μια πλευρά, οι παρατάξεις της ΓΣΕΕ τονίζουν ότι «η απάντησή τους στην αντιδημοκρατική του (ΠΑΜΕ) συμπεριφορά είναι ότι θα επιμείνουμε δημοκρατικά και η δημοκρατία θα νικήσει». Από την άλλη, σε ανακοίνωση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) αναφέρεται ότι «ο διορισμός στην προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ της συνδικαλιστικής μαφίας, καθώς και εργοδοτών ως εκπροσώπων των εργαζομένων εγγυάται την προσπάθεια για ένα νέο νόθο Συνέδριο».

«Δεν αποδεχόμαστε να διορίζουν και να βαφτίζουν καραμπινάτους εργοδότες εκπροσώπους των εργαζομένων. Τίποτα, όμως, δεν τελείωσε» καταλήγει η προσκείμενη στο ΚΚΕ συνδικαλιστική παράταξη, προμηνύοντας ότι το κλίμα στη ΓΣΕΕ θα παραμείνει ιδιαίτερα θερμό και μετά το πέρας του καλοκαιριού.